Pretraži
Mercedes EQE – električna limuzina za sve one kojima je obična E-klasa zastarjela

Mercedes EQE – električna limuzina za sve one kojima je obična E-klasa zastarjela

Objavljeno: 04/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes

Mercedes je u visokom stupnju daljnjeg planiranja i predstavljanja serije električnih automobila. Svi oni pripadat će EQ seriji od koje smo već imali prilike vidjeti EQC crossover SUV. Model EQE najnoviji je „trač“ među električnim Mercedesima a predviđeno je da se smjesti ispod EQS modela koji bi trebao biti električni ekvivalent klasičnoj S-klasi.

Najveći konkurent Mercedesu EQE svakako je Tesla Model S koja se već etablirala kao referentna limuzina na struju. Model EQE će navodno biti napravljen na aluminijskoj platformi oznake MEA koja bi sa sobom trebala donijeti brojne prednosti usporedimo li električni EQE sa klasičnom E klasom. Po vanjskim dimenzijama automobila, EQE bi trebao biti nešto kraći od E-klase sa uobičajenim dizelskim i benzinskim motorima.

Trik je u tome što MEA platforma, poput sličnih rješenja kod konkurencije, primjerice Volkswagenovog MEB-a donosi sa sobom ravnu podnicu u kojoj će se sasvim sigurno smjestiti akumulatorske baterije. Kako bi se kroz električne automobile što bolje prikazao tehnološki napredak proizvođača automobila, tako je i u ovom slučaju iskorištenost prostora kabine.


Mercedes EQE glasine

Mercedes EQE glasine

Mercedes EQE glasine


Po tom pitanju, EQE bi svojim putnicima trebao omogućiti prostora kao da se nalaze u punokrvnoj S-klasi. Specifikacije pogonskog sklopa još uijek nisu poznate, tako da za sada postoje samo glasine koje govore o dva električna motora koji će crpiti energiju iz baterija u podnici. Najveća snaga bi mu trebala biti iznad sportski raspoloženih 407 KS a okretni moment se penje na 765 Nm, uz trenutnu isporuku od nultih okretaja.

Kod osnovnog modela EQE, pogon bi trebao biti samo na stražnjoj osovini dok će bolje opremljeni primjerci po svemu sudeći dolaziti sa pogonom na sve kotače. Predviđa se da bi EQE sa jednim punjenjem akumulatorskih baterija trebao moći prevaliti put od 600 kilometara.


Pogledaj galeriju


Mercedes EQE glasine

Povratak na vrhpointer
Zatvori X