Pretraži
Mercedes EQA je najmanji električni automobil pod znakom srebrne zvijezde

Mercedes EQA je najmanji električni automobil pod znakom srebrne zvijezde

Objavljeno: 09/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: autoexpress.co.uk

Novi Mercedes EQA bit će najmanji električni automobil a ujedno i SUV. Možemo ga u skorije vrijeme očekivati i u tržišnoj formi iz redova proizvođača koji je cijelu priču samohodnog motoriziranog vozila zavrtio prije svih, još krajem 19. stoljeća. Kada napokon izađe na tržište, ovaj automobil će biti na relativno jedinstvenoj poziciji, a naravno to ovisi i o aktivnostima konkurencije.

Njegovu klasu možemo okarakterizirati sa više kategorija – kompaktan, električan, crossover neupitnog premium „šmeka“ čim dolazi pod znakom Mercedesa. Ono što znamo o konkurenciji, koliko god se ona pričinjala aktivnom jest da su još zapravo daleko od gotovog proizvoda. BMW i Audi kao glavni konkurenti Mercedesu u svijetu tradicionalno pogonjenih automobila godinama su daleko od gotovog, tržišno spremnog proizvoda.

  

Mercedes EQA s druge strane možemo očekivati na tržištu najvjerojatnije početkom 2021. godine a jedini tržišno spreman konkurent mu je Tesla Model Y. Ono u čemu će mu Tesla predstavljati žustru konkurenciju je svakako omjer uloženog i dobivenog kao i za sada teško pobjedivu Teslinu infrastrukturu punjača. Zanemarimo li te dvije, ipak važne stavke, Mercedes pobjeđuje svaki put jer već znamo da njegov premium doživljaj malo tko može pratiti, a osobito konkurenti koji imaju problema sa ravnomjernim slaganjem panela karoserije.


Mercedes EQA crossover

Mercedes EQA crossover

Mercedes EQA crossover


 

Mercedes EQA

Dizajnerski gledano, mali EQA crossover će preuzeti puno toga sa većeg brata, Mercedesa EQC. Prednja LED svjetla, zatvoreni dijelovi karoserije gdje bi inače bio otvor za hladnjak te stražnja svjetla spojena u jednu cjelinu, linijom kakvu smo već vidjeli i na nekim drugim automobilima iz Stuttgarta.

Ovakva dizajnerska filozofija preći će i na druge modele iz nove EQ serije električnih vozila. To uključuje i EQS luksuznu limuzinu te veliki SUV sa sedam sjedala EQB. Zanimljivo je da je EQA u svojoj prvotnoj inkarnaciji, konceptu predstavljenom 2017. godine u Frankfurtu, bio klasično oblikovan gradski kompakt poput A klase.

Od tada su se pojavila dva argumenta za promjenu forme. Jedan je veći format crossovera koji omogućuje lakše smještanje baterija i pogonskog sklopa bez narušavanja kabinske prostranosti a drugi je osjetno viša cijena koju Mercedes smatra da može naplatiti za crossover te time lakše pokriti goleme troškove razvoja. Drugim riječima, ako krpate kraj s krajem, ovo teško da će biti automobil za vas. Nažalost, kao i što je oduvijek bilo sa Mercedesom.


Pogledaj galeriju


Mercedes EQA

Povratak na vrhpointer
Zatvori X