Pretraži
Mercedes AMG: obznanio spor ali siguran početak kraja za V8 motore

Mercedes AMG: obznanio spor ali siguran početak kraja za V8 motore

Objavljeno: 31/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes

Mercedes AMG ukida V8 – Iz Mercedesovog AMG odjela dolazi nam nesretna vijest. AMG je odlučio početi sa bolnim izbacivanjem V8 motora iz svoje ponude. Prva na udaru se našla nova E klasa koja je upravo u fazi predstavljanja za kupe i kabrioletsku verziju automobila. Izostanak V8-ica je službeno potvrđen za popularnu E klasu, ali ne u svim njenim izvedbama.

Pod pritiskom rigoroznih ekoloških mjera i skupih sankcija koje nastupaju ukoliko dođe do neispunjavanja zahtjeva, Mercedes AMG se odlučio na postupno izbacivanje velikih V8 motora iz ponude. Trenutne žrtve ovakvog zaokreta poslovne politike su kupe i kabriolet E klase, što između redova znači da dvije osnovne karoserijske verzije E klase ostaju u prodaji sa tržišno popularnim 4.0-litrenim V8 strojem.

Osnovne karoserijske verzije su naravno limuzina i karavan koji su dio osnovnog Mercedesovog identiteta. Oni, srećom za sve ljubitelje gromoglasnog AMG zvuka, ostaju u ponudi sa V8-icama. Dugoročno gledano, njihova sudbina je također vrlo daleko o sigurne jer ovaj proces jest sustavan i bit će dugoročan.


Mercedes AMG ukida V8

Mercedes AMG ukida V8

Mercedes AMG ukida V8


 

Mercedes AMG ukida V8

Nažalost, ali možemo biti sigurni da je i AMG V8 motorima odzvonilo pa je svaki budući susret sa njihovim performansama i zvukom dragocjen trenutak koji će jednoga dana postati isključiva stvar prošlosti. Do tada ćemo još uvijek moći uživati u E63 AMG limuzini i karavanu, dok će se oni koji žele karoseriju sa dvoja vrata morati zadovoljiti sa E53 AMG izvedbama.

Možda se čini neobično da Mercedes izbacuje snažnije motore iz ponude u sportskijim karoserijama dok ih ostavlja u onim klasičnijim, međutim razlozi leže u tržišnoj potražnji gdje svakako dominiraju limuzina i karavan u odnosu na kupe i kabriolet. Sreća u nesreći jest da oni koji žele V8 u sportskijoj karoseriji morat će utjehu potražiti u Mercedesu SL.

Sudbina popularne C klase i njene C63 AMG verzije za sada još nije poznata, međutim velike su šanse da niti tamo više nećemo gledati V8 ispod haube. Kod C klase će situacije vrlo vjerojatno izgledati kao prije 20-ak godina kada je najbolji oblik motorizacije dolazio u V6 formatu.


Pogledaj galeriju


Mercedes AMG ukida V8

Povratak na vrhpointer
Zatvori X