Pretraži
Mercedes 190 E Elektro prvi je električni Mercedes dok Tesla još nije bila niti u planu

Mercedes 190 E Elektro prvi je električni Mercedes dok Tesla još nije bila niti u planu

Objavljeno: 30/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes

Mercedes 190 E Elektro- Suvremena autoindustrija izgleda značajno drugačije od one kakvu pamtimo u zlatno vrijeme Mercedesa. Uzmemo li u obzir kako se brzo razvijaju proizvođači automobila specijalizirani za električna vozila, automobilski dinosaurusi poput Mercedesa dobrano kasne na električnu zabavu.

Barem je tako bilo sve do 2016. godine kada su se napokon odvažili i iznijeli plan i program razvoja električnih automobila. Tada je trebalo proći još tri godine da napokon ugledamo prvo potpuno električno vozilo iz Mercedesa, razvijeno od nule upravo s tom mišlju u glavama Mercedesovih inženjera. Godine 2019. dobili smo EQC, prvi električni Mercedes kojem se od tada do sada pridružilo još dva modela.

  

To su EQV i EQB, svi dijelom brzorastuće EQ obitelji električnih prometala. Mercedes ipak nije tako nov u priči sa električnim automobilima. Još 1990-ih godina su koketirali sa idejom vožnje na struju. Tada su na sajmu u njemačkom gradu Hanoveru po prvi puta predstavili električnu verziju kompaktne 190-ke W201.


Mercedes 190 E Elektro

Mercedes 190 E Elektro

Mercedes 190 E Elektro


 

Mercedes 190 E Elektro

Bili su to relativno jednostavni i sirovi pokušaji da se električna energija obuzda i upakira u format osobnog automobila. Koliko su benzinci i dizelaši napredovali u posljednjih 30-ak godina, automobili opremljeni baterijama i elektromotorima su još višestruko napredovali s time da i u današnjoj modernoj formi još uvijek ne nude neovisnost i slobodu onih sa unutarnjim izgaranjem. Stvar je baterija i manjkave infrastrukture.

Mercedes 190 E Elektro bio je opremljen sa nekoliko različitih izvedbi pogonskog sustava, najviše se razlikovao po pitanju baterija. Tada su korištene mogli bismo reći opasne baterije sa niklom, klorom i sumporom. Performanse automobila su bile prilično skromne. Ukupna snaga je bila samo 45 KS a dolazila je iz dva elektromotora na stražnjim kotačima.

Nažalost 190 E Elektro nije skoro ničim doprinijeo značajnijem razvoju električnih automobila, kao i većina njegovih električnih suvremenika postao je dijelom slabo zapamćene povijesti. Električni automobili trenutno doživljavaju pravu renesansu a razloge toga možemo tražiti u svemu. Počevši od ekologije, do značajno napredovale tehnike pa sve do politike.


Pogledaj galeriju


Mercedes 190 E Elektro

Povratak na vrhpointer
Zatvori X