Pretraži
McLaren obilježio 50. godišnjicu smrti svog osnivača Brucea McLarena

McLaren obilježio 50. godišnjicu smrti svog osnivača Brucea McLarena

Objavljeno: 03/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: McLaren

Bruce McLaren 50. godišnjica smrti – Priča o velikom Bruceu McLarenu spada u tragične klasike svijeta autoindustrije i motorsporta. Riječ je o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu automobila a u svoje brojne pobjede i postignuća ubraja i pobjedu na Velikoj Nagradi u Formuli 1, pobjedu na Can-Am natjecanju te na LeMansu.

Tragična smrt jednog od najzvučnijih imena motorsporta, dogodila se prije 50 godina kada je 2. lipnja 1970. godine njegov testni Can-Am automobil M8D doživio strašnu nesreću. Stražnji dio aeropaketa na automobilu se otpustio pod naletom vjetra. Trenutno narušena aerodinamika automobila uzrokovala je gubitak stabilnosti i njegovo izlijetanje sa staze.

Bruce McLaren je postao dijelom automobilističke povijesti kada je njegov Can-Am M8D udario pri velikoj brzini u bunker uz stazu, koji se tada koristio za potrebe utrke. Sve to odvilo se na poznatoj stazi Goodwood u Zapadnom Sussexu. Bruce McLaren je imao samo 32 godine.


Bruce McLaren 50. godišnjica smrti

Bruce McLaren 50. godišnjica smrti

Bruce McLaren 50. godišnjica smrti


 

Bruce McLaren 50. godišnjica smrti

Povodom 50. godišnjice smrti osnivača McLarena, kompanija koja nosi njegovo ime održala je svečanu ceremoniju privatnog karaktera u svojem sjedištu. Tamo je Amanda McLaren, kći Brucea McLarena, otkrila spomenik svoga oca u prirodnoj veličini. Spomenik je izradio Paul Oz, isti čovjek koji je potpisao McLarenov spomenik Ayrtonu Senni.

Bruce McLaren je osnovao Bruce McLaren Motor Racing 1963. godine, koji je kasnije poslužio kao osnova u osvajanju McLarena kakvog poznajemo u današnje vrijeme. Danas je McLaren uspješna momčad u Formuli 1 a poznati su i kao jedan od najrespektabilnijih proizvođača cestovnih superautomobila i hiperautomobila. Njihovi modeli poput McLarena 720S, Speedtaila i P1 smatraju se najvećom elitom među cestovnim automobilima, konkurirajući ponajboljim talijanskim superautomobilima.


Pogledaj galeriju


Bruce McLaren 50. godišnjica smrti

Povratak na vrhpointer
Zatvori X