Pretraži
McLaren Elva – odgovor na Ferrari SP2 Monzu i reinkarnacija Bruceove originalne ideje !

McLaren Elva – odgovor na Ferrari SP2 Monzu i reinkarnacija Bruceove originalne ideje !

Objavljeno: 13/11/2019 / Autor: Petar Bondek / Ferrari Monza SP2 je upravo dobio konkurenciju! © Copyright Newspress Ltd

399 Elvi će nuditi titulu najlakšeg McLarena, 815 KS i 6,7 s do 200 km/h – brže od McLarena Senne.

Možda je Gordon Ramsey malo požurio s kupnjom Monze SP2? Elva ima 815 KS (pet više od Monze), ubrzava ispod tri sekunde do 100 km/h (isto kao Monza), a McLaren Special Operations (MSO) joj je nataknuo cijenu od 1,4 milijuna funti. Da, znatno jeftinije od Monze. Znam što ćete reći – možda je snažniji/brži/lakši, no ne izgleda kao fantastični retro-Ferrari? Istina, no McLaren predstavlja razum, a Ferrari emocije – uz skoro identične performanse.

 

Kad nema Oldsa…

Ovaj roadster je posljednji dragulj iz McLarenove Ultimate Serije, a samim imenom (i pomalo dizajnom) se oslanja na model kojim je Bruce McLaren započeo veliku priču – M1A “Elvu” (oznakama od “A” do “C”) koja je bila prvi trkaći model iz Bruceove vizije.

Situacija je poznata – mali lagani automobil s impresivnim V8 motorom…tada je to bio 3,9 litreni Oldsmobile s 310 KS, sad je kućni 4,0 l biturbo V8 s 800 Nm. Tri karbonska panela su odgovorna za malu kilažu, no tu inovacije ne prestaju – za to je zaslužan Active Air Management System (AAMS), sustav koji usmjeruje zračne struje dalje od putnika i usmjerava ih tamo gdje su potrebne – na aerodinamičke elemente! Da, sve je vrlo jednostavno kad se time bavite od 1966. u F1, no ostalima bi to mogao biti problem?

Koja je priča sa samom Elvom? Elva Cars je bila mala tvrtka koju je kupio McLaren, zadužena za slaganje brojnih privatnih M1A. Među njima je bila i 1A koju je Elvis vozio u “Spinoutu” 1966., možda najlošijoj stvari koju je Elvis napravio uz odlazak u Njemačku na odsluženje vojnog roka.

 

McLaren sjajno pokriva svaku Ferrarijevu kartu…i ako sutra tvrtka iz Maranella odluči napraviti toster, preksutra će ekipa iz Wokinga napraviti kvalitetniji i jeftiniji!

 

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X