Pretraži
Madrid izbacuje stare dizelaše i benzince iz centra grada – za prekršitelje kazne

Madrid izbacuje stare dizelaše i benzince iz centra grada – za prekršitelje kazne

Objavljeno: 05/12/2018 / Autor: Mihael / Foto: NetCarShow.com

Novodonešena ograničenja na prometovanje starim automobilima sa motorima na unutarnje sagorijevanje u centru Madrida dio su šireg plana i strategije poboljšavanja kvalitete zraka pa time i kakvoće života u centru grada.

Cilj novih pravila jest smanjenje zagađenja u cenru španjolske metropole za čak 40%, do čega se planira doći uvođenjem sve rigoroznijih mjera ograničenja za vozače starijih automobila.

U sklopu ovog akcijskog plana, provodit će se jedinstveni eko test svih vozila te će im se dodijeljivati ocjena koja će pokazivati koliko zagađuju atmosferu. Iz te ocjene će potom biti jasno vidljivo  kojim autima je dopušten ulazak u zone sa smanjenom razinom zagađenja u zraku.


Madrid postaje 40% čišći

Madrid postaje 40% čišći

Madrid postaje 40% čišći


Zone se planiraju jasno i vidljivo označiti tako da vozači odmah vide smiju li sa svojim automobilom ući u sporno područje. Po uzoru na najbolje tehnički opremjene gradove, Madrid će također nadgledati nadzorne kamere postavljene na ključnim prometnim pravcima.

Automobili koje zahvaća ova promjena su svi dizelaši stariji od 2006. godine te benzinci iz prošlog stoljeća, odnosno napravljeni prije 2000. godine. Oni neće moći dobiti naljepnicu koja će funkcionirati u vidu propusnice za zelenu zonu. Izuzetak će biti jedino stanari koji će morati dokazati svoj status.

Potpuna zabrana za prometovanje starijim vozilima u središnjem dijelu Madrida očekuje se na snazi od 2020. godine. Hibridna i električna vozila bit će u puno povoljnijem položaju sve kako bi se građane potaknulo na kupnju takvih prometala. Očekuje se da će ove mjere utjecati na otprilike 20% automobila u centru grada.

Uvođenjem ovih propisa, Madrid se pridružuje ekološki osvještenim svjetskim metropolama poput vodećeg Pariza, Londona i Stockholma. Kazna za vozače koji se neće pridržavati ovih ograničenja bit će novčana i u iznosu od 90 Eura.


Pogledaj galeriju


Madrid postaje 40% čišći

Povratak na vrhpointer
Zatvori X