Pretraži
Najsnažnija na Svijetu; elektrana zvana Lotus EVIJA nudi 2.000 KS za nemalih 1,7 milijuna funti

Najsnažnija na Svijetu; elektrana zvana Lotus EVIJA nudi 2.000 KS za nemalih 1,7 milijuna funti

Objavljeno: 16/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress

Lotus EVIJA : Navodno se ovih dana s groblja St. Mary u East Carletonu ori smijeh ih petnih žila. Da, vjerojatno i pokojnog Colina Chapmana toliko veseli pojava baš OVOG nevjerojatnog Lotusa…

Lotus EVIJA

Da dva raka međusobno opće, meni stražnji kraj potpuno liči na masku iz Vriska, još da je difuzor dva metra dublji…

OK, tu nema mjesta nikakvom humoru, no izuzetno mi je drago da je Lotus opet u igri! Meni osobno najdraži proizvođač sportskih automobila nam je podario mnogo toga; uglavnom filozofiju “pojednostavni, a onda dodaj lakoću” – ključnu u svijetu sportskih automobila!

 

Lotus EVIJA – Ostavština nad ostavštinama

Lotus EVIJA

Taj minimalistički stav nam je podario Lotus Seven, Elite, Elan, Europu, Esprit, Elise/Exige, Evoru, a to je samo popis cestovnih automobila! Što se tiče F1 svi bitni izumi idu na račun Colina Chapmana i tvrtke koje je osnovao iza hotela svog oca; monocoque, ground effect, spojleri, upotreba kompozita i karbonskih vlakana, a preminuo je u 54. godini od infarkta, na sam dan kad je Lotus prvi puta testirao aktivni ovjes na 99T 1987.!

Lotus EVIJA

Da, izuzetno mi je drago da sam se  sjajno proveo i u Sevenu i u Evori GT4, a jedostavnost i upotrebljivost oba modela me oduševila – Lotus je oduvijek radio istinske sporstke automobile – Elise je pokazao put, a odlično ga slijedi novi najbrži britanski električni auto- LOTUS EVIJA! Nije Evian, nego EVIJA!

Lotus EVIJA

Performanse i brojke su nadnaravne – 2.000 KS, o-100 km/h ispod tri sekunde, 320 km/h, 400 km el. autonomije, laserski farovi, ultralagani karbonski monocoque i težina od samo 1.680 kg (najlakši elektro-hypercar)- sve to MADE IN HETHEL, UK…Runda najbolje britanske IPA-e  za sve! Čudovište je živo, neće biti proizvedeno više od 130 komada, polog iznosi 250.000 funti a finalna cijena iznosi 1,7 milijuna funti prije poreza i ostalih pljački.

 

Pogledaj galeriju

Lotus EVIJA


 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X