Pretraži
Loš posao u Mercedesu : Gase X klasu samo dvije godine od predstavljanja

Loš posao u Mercedesu : Gase X klasu samo dvije godine od predstavljanja

Objavljeno: 17/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes

Mercedes gasi X klasu : Ništa još nije službeno, ali čini se da je nemilosrdni zakon ponude i potražnje presudio Mercedesovom pickupu srednje veličine. Potaknuti negativnim trendovima i pokazateljima, čelni ljudi iz Mercedesa djeluju primorani napraviti rezove kada su u pitanju modeli automobila koji nisu pretjerano popularni.

Ovakva odluka bi ujedno bila i Mercedesovo priznanje da jednostavno nisu pogodili sa cijelim pickup konceptom pod svojim imenom. Moguće je da tipični kupci Mercedesa nisu prepoznali sebe u pickupu koji u Europi iako u usponu i dalje predstavlja pomalo otvačen način prijevoza.

Za gospodarske potrebe tu su i dalje dominantni kombiji i dostavna vozila sa zatvorenim teretnim prostorom a ukoliko netko traži osobno vozilo onda jedaleko veća vjerojatnost da će se odlučiti za klasični SUV ili pak limuzinu. Pickupovi pod luksuznom markom kao što je Mercedes očito nisu dobitna kombinacija.


Mercedes gasi X klasu

Mercedes gasi X klasu

Mercedes gasi X klasu


Mercedes je prošle godine prodao samo 16,700 primjeraka X klase u Europi, Australiji i Južno Afričkoj Republici. Dobroj prodaji nije pomogla niti sama cijena automobila koji je na njemačkom tržištu počinjao sa cijenom od oko 37,000 Eura, što opet potvrđuje logiku da pickupovi nisu vozila za kupce sklone premium imenima.

Mercedes X klase u puno opremi s pogonom na sve kotače i V6 motorom ispod haube doseže cijenu od čak 59,000 Eura.

 

Mercedes gasi X klasu jer jednostavno nemaju kupce

 

Mercedes X klase je nastao kao dio Mercedesove suradnje sa Renault-Nissan grupacijom pa zato X klasa koristi istu platformu na kojoj se temelje Nissan Navara i Renault Alaskan.

Prednost dvaju potonjih imena u svijetu pickupova su upravo pristupačnije cijene što očito više odgovara kupcima pickupova u Europi. Pored toga, upućeni kupci kojima je stalo do određene ekskluzivnosti njihovog premium vozila, ne gledaju blagonaklono na X klasu kao preimenovanu Navaru i Alaskan.


Pogledaj galeriju


Mercedes gasi X klasu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X