Pretraži
Legendarni primjerak na prodaju: Lancia Delta S4 Stradale sa samo 11.800 km traži novog vlasnika

Legendarni primjerak na prodaju: Lancia Delta S4 Stradale sa samo 11.800 km traži novog vlasnika

Objavljeno: 23/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Chelsea 1979

Lancia Delta S4 Stradale traži novog vlasnika – Lancia Delta iz sredine 1980-ih godina jedan je najpoznatijih i najuspješnijih automobila u povijesti relija. Iako je bilo riječ o naizgled klasičnom kompaktnom automobilu, ispod lima se sakrivala tehnologija kakvu je rijetko koji automobil tada imao.

Snažan turbo motor, pogon na sve kotače i stražnji Torsen diferencijal samo su neke od značajki koje su ovom automobilu omogućile osvajanje svjetskih relijaških prvenstava gotovo šest godina zaredom od 1987. do 1992. godine. No iako spomenom Delte mnogi odmah pomišljaju na verziju HF Integrale, postoji i jedna verzija koja je još znatno rjeđa i poželjnija – S4 Stradale.

Naime, riječ je o prvoj Lanciji s pogonom na sve kotače, a zajedno su je razvijali upravo Abarth i Lancia. Ovaj automobil je razvijan striktno za legendarnu Grupu B, a Stradale predstavlja homologacijske primjerke koji su napravljeni za cestovnu vožnju kako bi FIA dopustila sudjelovanje u utrkama.


Lancia Delta S4 Stradale traži novog vlasnika

Lancia Delta S4 Stradale traži novog vlasnika

Lancia Delta S4 Stradale traži novog vlasnika


Lancia Delta S4 Stradale traži novog vlasnika

Za razliku od standardne Delte, S4 Stradale pokreće središnje-smješteni 1,8-litreni motor od Lombardija, a isti ima dodan i turbopunjač i kompresor. Dok je u reli verziji taj motor razvijao preko 500 konjskih snaga, cestovna verzija je ipak bila limitirana na 250 KS i 291 Nm okretnoga momenta.

Snaga se prenosila na sve kotače pomoću tri diferencijala. Središnji diferencijal je na prednji otvoreni diferencijal slao 30 posto snage, a na stražnji LSD se slalo čak 70 posto snage. Takva postava je ovakvim primjercima omogućavala maksimalnu brzinu od 225 km/h, a ubrzanje do ‘stotke’ je bilo ispod šest sekundi.

No zašto se prisjećamo upravo ovoga automobila? Naime, na poznatom njemačkom oglasniku Mobile.de se upravo našao jedan od 200 proizvedenih primjeraka Delte S4 Stradale. Takva pojava je danas prava rijetkost, a usto treba uzeti u obzir da se vjeruje da je Lancia proizvela i znatno manje od službeno navedenih 200 primjeraka.Primjerak Delte S4 Stradale koji se našao na prodaju je iz 1986. godine, a do danas je prešao tek 11.800 kilometara. U svojoj povijesti od 34 godine je promijenio brojne vlasnike, a podaci govore da je doslovno prošao i velik dio svijeta.

Naime, u oglasu se spominje da je ovaj primjerak bio na Bliskome istoku do 2004. godine kada se vratio na europsko tlo. Prodan je muzeju David Sutton Motorsport u sklopu Christie’s aukcije, a u međuvremenu je bio i u Sjedinjenim Državama gdje je navedeno da je napravljen servis.

Fotografije ove Lancije govore sve – legendarni automobil je u savršenome stanju. No takvo stanje i sam značaj modela donosi i relativno visoku cijenu – 850 tisuća eura (oko 6,4 milijuna kuna). Mnogi će se nasmijati na riječ relativno, ali opet treba uzeti u obzir da je jedan takav primjerak prošle godine prodan za gotovo 1,04 milijuna eura pa je ovdje zapravo riječ o savršenoj investiciji.

Prodajni salon Chelsea 1979 u oglasu navodi da je u cijenu uključen i veliki servis u Torinu prije samog preuzimanja. Stoga potencijalni kupci mogu biti sigurni da će dobiti automobil u savršenome stanju, a ujedno i klasik kojemu cijena može samo rasti.


Pogledaj galeriju


Lancia Delta S4 Stradale traži novog vlasnika

Povratak na vrhpointer
Zatvori X