Pretraži
Legendarni Doctor #46 danas slavi 40. rođendan! Sve najbolje Rossifumi!

Legendarni Doctor #46 danas slavi 40. rođendan! Sve najbolje Rossifumi!

Objavljeno: 16/02/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress, Yamaha Racing, DPPI, Aprilia, HRC, Ducati Press

Broj preveliki rozo – crno- bijeli Dainese kombinezon, kaciga s puzzlama i kaktusima (by Aldo Drudi) i osmijeh od uha do uha. To je bio moj prvi kontakt s Valentinom, davne 1993., u Tuttomotou.  Klinac koji se dotad vozikao na standardnoj Cagivi Mito u Sport Production klasi s Arai Schwantz replikom (davno prije Sole e Luna teme) upravo je odvozio prve krugove na tvorničkoj Hondi 125 ccm s Nobbyjem Uedom.

Počeo je s dvije i pol godine, vozeći minimoto po kući u Tavulliji, pod budnim okom tate Graziana, bivšeg vozača klase 500 ccm, koji je btw. većinu karijere furao br 46. Nakon kartinga, Vale postaje regionalni minimoto prvak 1992.U međuvremenu je odrastao normalno, frizirajući svoj Piaggio Ape i provodeći vrijeme sa svojom ekipom – plemenom Chihuahua koje je izvelo najodvažnije pothvate u oktanskoj povijesti mjesta. Dvije godine kasnije osvaja talijansko Sport Production prvenstvo i naslov u talijanskoj klasi od 125 ccm 1995. i treće mjesto u europskom prvenstvu 125 ccm .

To mu je omogućilo prvi ugovor koji je s njim na tri godine potpisao Carlo Pernat, jer ga je klinac stilom vožnje, suludim putanjama i bacanjem motocikla podsjećao na Rossijevog uzora – Kevina Schwantza. Odlučan i po Pernatovim riječima „znatiželjan poput majmunčića“  Rossi je htio znati sve o svemu. Osim o mokroj stazi…koju je obično promatrao iz kampera i čekao da se staza osuši. Slična priča kao i s mladim Sennom, kasnije se odnos s kišom promijenio.Tada je imao 15…danas slavi 40. rođendan a vrlo se toga malo promijenilo. Vale obožava ono što radi, motocikli su njegov Disneyland a on je još uvijek u duši zaigrani klinac. Mr. MotoGP ne može bez konjskih snaga, a iako su Graziano i Vale oba završila u najsnažnijoj klasi, motocikli nisu bili njihov prvi izbor – Graziano je shvatio da za natjecanja na 4 kotača jednostavno nemaju dovoljno love!

Nekoliko milijuna dolara kasnije Vale se okušao u WRC-u (dvaput), testirao je Ferrari, pobjeđuje na Monza Rallyju…definitivno je najsretniji na kotačima! Ukoliko niste pročitali Valovu autobiografiju, (to Vam toplo sugeriram), jer njegovi opisi utrke u Welkomu (i ostalim događajima) su nešto posebno. Zaboravite devet naslova svjetskog prvaka, putovanje je bitnije od odredišta, bar u ValeLandu!Tu, prvu pobjedničku Yamahu M1 koja je porazila i Hondu i Biaggija danas gleda u spavaćoj sobi. Odustajanje? Nije mogao shvatiti Stonerovu penziju u 27. godini. Jednostavno previše uživa na kotačima, i pritom izgleda odlično! Forza Vale, neka ti Bog da zdravlja…i  uživancije na Farmi, uz ekipu s Tvoje Akademije.

Malo je sportaša koji u 40. rasturaju – Jordan, Foreman, Brady, Jagr, Stockton, Jabbar, Loeb, Couture,  Navratilova i vječni Kimi su dokaz da se može! A VR46? Nije odustao od desetog naslova! U njemu tinja ista vatra kao i u Welkomu 2004., Phillip Islandu 2003., Catalunyi 2009., i Laguna Seci 2008. Pitajte sve od Ukawe do Robertsa, Biaggija, Gibernaua, Stonera, Lorenza i Marqueza!
Pogledaj galeriju

Valentino Rossi 40 godina

Povratak na vrhpointer
Zatvori X