Pretraži
Lancia još uvijek postoji, a sada je predstavila i svoj prvi hibridni automobil

Lancia još uvijek postoji, a sada je predstavila i svoj prvi hibridni automobil

Objavljeno: 30/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Lancia

Lancia Ypsilon Hybrid – Lancia je nekada bila pojam luksuznog talijanskog automobila, ali s godinama im je prodaja sve više i više opadala. Od 2009. godine većina modela koje su nudili bili su zapravo Chrysleri s njihovim oznakama, ali 2017. godine je i ta prodaja povučena s većine tržišta.

Mnogi su mislili da je to kraj ovog čuvenog talijanskog proizvođača, ali Lancia još uvijek proizvodi automobile za talijansko tržište. Istina je da je u proizvodnji samo model Ypsilon, ali čini se da je potražnja još uvijek dovoljno velika da se ovaj brend održi.

Lancia Ypsilon Hybrid

Lancia Ypsilon do sada se nudila samo u benzinskim i dizelskim verzijama. Od benzinskih je u ponudi 1,2-litreni motor s 8 ventila i 68 konjskih snaga te 0,9-litreni motor tzv. TwinAir s 84 konjske snage. Obje verzije nude se i s plinom. Dostupan je i 1,3-litreni dizelaš Multijet sa 16 ventila i 95 konjskih snaga.


Lancia Ypsilon Hybrid

Lancia Ypsilon Hybrid

Lancia Ypsilon Hybrid


No sada je Lancia konačno predstavila i svoj prvi hibrid – EcoChic. Riječ je o blagom hibridnom pogonu koji pokreće 1,0-litreni Firefly benzinac s tri cilindra, a u tome mu pomaže 12-voltni elektromotor s malim litij-ionskim baterijama.

Ukupna snaga ovog hibridnog sklopa je 70 KS, a okretni moment iznosi 92 Nm. Iako to nije prevelika snaga, iz FCA poručuju da su se potrošnja i emisije CO2 smanjile čak za četvrtinu. Tako prema starom NEDC standardu, hibridni Ypsilon troši četiri litre na sto kilometara, a u atmosferu ispušta 90 grama CO2 po kilometru.

Talijanski proizvođač ističe da su ovakvim pogonom znatno smanjene vibracije motora, a da je sam automobil puno tiši pa bi vožnja trebala biti poprilično ugodnija. Za razliku od većine hibridnih i električnih automobila na tržištu, Ypsilon prati stope Fiata 500 i Pande pa koristi 6-brzinski ručni mjenjač.Kako bi Lancia proslavila ovaj veliki korak, pripremljena je i limitirana serija kojom će Ypsilon biti pobojan u plavu boju Blue Maryne. Hibridna verzija će osim toga biti prepoznatljiva i po oznaci Hybrid na poklopcu prtljažnika, a na C-stupovima će imati i logo EcoChic.

Nažalost, ovaj model će se nastaviti prodavati samo u Italiji, a cijena će biti 16.400 eura, što je tek nešto više od 120 tisuća kuna. Drago nam je da Lancia još uvijek ima proizvodnju, a nadamo se da će s vremenom predstaviti još modela koji će ponovno biti zastupljeni i na različitim svjetskim tržištima.


Pogledaj galeriju


Lancia Ypsilon Hybrid

Povratak na vrhpointer
Zatvori X