Pretraži
Lagani strah od Leclerca? Situacija kod Vettela je SVE PET – i to doslovno!

Lagani strah od Leclerca? Situacija kod Vettela je SVE PET – i to doslovno!

Objavljeno: 09/03/2019 / Autor: Petar Bondek / Copyright©Ferrari S.p.A

SF90 se pokazao kao najbrži bolid na testiranjima pred sezonu, podjednako uvjerljiv u kraćim i dužim stintovima, s manje ili više goriva.

Na čelu Crvenih je provjereni Švicarac, bolid izgleda fantastično pripremljeno za novu sezonu, konkurencija je u panici, no ni sam Vettel nikad nije izgledao ozbiljnije.Kod njega se sve vrti oko te Petice – broja koji je na crvenom nosu nosio i Schumi i broju jednakom godinama koji je Schumiju trebao da osvoji naslov s vjerojatno najboljim skupom genijalaca u istoj momčadi u povijesti F1.

S 13 pobjeda iz 81 utrke Vettel je prestigao Schumija koji je isti broj koristio 1996. i 2006. Da, Vettel je čak isto star kao Schumi u petoj Ferrari sezoni – ravno 31 godinu.

Prošle godine je Vettel pobijedio pet puta, ali mu to nije bilo ni blizu dovoljno – kikseva je bilo više od pobjeda! Bitno da nema pritiska!

Prvi Ferrari s pobjedničkom Peticom je bio 500 Alberta Ascarija 1953. na VN Velike Britanije, a bitna Petica se na Ferrariju našla 191 put u 17 sezona uz 33 pobjede, 102 podija, 28 pole positiona, 30 najbržih krugova i 83% utrka završenih u bodovima.

Uz Vettela i Schumija Peticu su koristili Alonso, Massa, Regazzoni, Hill i Ickx. Lijepo društvance!Što se najbržih krugova tiče, danas je objavljeno da će od 2020. najbrži krug na utrci vrijediti znatno više nego dosad – cijeli jedan bod! To će zasigurno veseliti sve, od onih najbržih do onih najsporijih koji će u zadnjim krugovima kao mahniti juriti u boksove po gume mekše od bebinog daha da bi ušićarili koji bod.

Uostalom, to uopće nije loše – Indycar to prakticira već odavno, WRC već drugu sezonu u Power Stageu nudi bonus od 1-5 bodova, pa zašto ne bi i F1? Da, za Massu je to došlo prekasno, jer bi tako maznuo Hamiltonov prvi naslov u brazilskoj tragediji, ali za mlađe ima nade, pogotovo za 21-godišnjeg dečka u crvenom bolidu s brojem 16.Trenutačno je to broj kojeg se svi na gridu plaše, a nitko više od samog br.5 s početka priče. Ukoliko ste pratili Leclerca posljednjih godina znate i zašto; teško možete naći hladnokrvnijeg, inteligentnijeg i preciznijeg vozača na gridu!

Ne uleće u okršaje napamet, briljantan je na kiši, čist u „Ricciardo“ stilu…a još uči. Mnogi će se mrštiti ove sezone oko br. 16, čak i ako ne čuju novu špicu F1 “We’ve Got to Try” kojeg su osmislili fantastični Chemical Brothersi. Predivan pesek, stvar nešto manje…


Pogledaj galeriju

F1 2019

Povratak na vrhpointer
Zatvori X