Pretraži
Korona virus u vašem automobilu. Kako provesti čišćenje kabine automobila od virusa i ostalih nepodopština koje ulaze nepozvane

Korona virus u vašem automobilu. Kako provesti čišćenje kabine automobila od virusa i ostalih nepodopština koje ulaze nepozvane

Objavljeno: 21/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Korona virus u vašem automobilu – Gotovo je nemoguće da uključite televizor, radio, otvorite novine a da ne vidite neku vijest ili barem informaciju o novom korona virusu COVID-19. Može li korona virus kako naštetiti vašem limenom ljubimcu? Ne, ne može ali zato vaše omiljeno prometalo može postati „rasadnik“ malih, oku nevidljivih bića koja mogu ugroziti zdravlje vas samih i svih koji se voze u vašem automobilu.

Zbog toga je potrebno redovito čistiti automobil kako bi se čistoća automobila održala na najvišoj razini. Korona virusi su inače uobičajeni u cirkulaciji između ljudi i u pravilu izazivaju blage oblike bolesti poput obične prehlade. Virus COVID-19 je nov u porodici korona virusa, prethodno nepoznat ljudima.

  

Kao što već vjerojatno znate, prvi slučaj zaraze ovim virusom je zabilježen u Kini otkuda se ubrzo proširio po gotovo cijelom svijetu, ali ne zato što virus sam putuje i leti zrakom nego zahvaljujući bliskim društvenim kontaktima zaraženih osoba. Za sprječavanje širenja virusa preporuča se izolacija osobe koja sumnja na zarazu na najmanje 14 dana uz redovito i temeljito dezinficiranje prostora u kojem se nalazi.


Korona virus u vašem automobilu

čišćenje automobila od virusa

čišćenje automobila od virusa


 

Korona virus u vašem automobilu

Da biste spriječili širenje bilo kakvih virusa, uključujući i korona virus, preporučljivo je uz sebe imati bočicu sredstva za dezinfekciju ruku te paket vlažnih univerzalnih maramica za čišćenje površina. Dezinfekcija ruku je preporučljiva otprilike svakih sat vremena a ukoliko vaš vozilo koristite za taksiranje, tada bi minimalnu dezinfekciju kabine bilo preporučljivo napraviti nakon svake završene vožnje, odnosno izmjene putnika.

Osim volana, potrebno je dezinficirati ručicu mjenjača, ručnu kočnicu, komande multimedijalnog uređaja ili radija, klime, podizača prozora, naslone za ruke, sigurnosne pojaseve i njihove kopče te unutarnje i vanjske kvake na vratima. To su u pravilu mjesta koja se najčešće i najviše dodiruju u vozilu, a ukoliko znate da se koriste, preporuča se i dezinfekcija držača za čaše i boce, pepeljare, sjenila za sunce te ručkice iznad svakih vrata na koje često i zaboravimo kao vozači.

Za čišćenje kabine je u pravilu najbolji izbor alkohol ili neka njegova razrijeđena mješavina, a koriste ga i sami proizvođači za čišćenje kabina. Ono što nikako ne bismo preporučili jesu izbjeljivači ili vodikov peroksid koji mogu trajno oštetiti plastiku i ostale materijale od kojih su napravljene komandne ploče automobila pa naravno i kožu. Pri tome nije potrebno da upotrebljavate veliku silu za trljanje površina koje čistite, dovoljno ih je temeljito prebrisati nekoliko puta uz umjereni pritisak ruke.


Pogledaj galeriju


Korona virus u vašem automobilu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X