Pretraži
Konkurencija Tesli? Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra

Konkurencija Tesli? Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra

Objavljeno: 12/09/2020 / Autor: Tin / Foto: Lucid

Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra – Mlada američka kompanija Lucid je prije četiri godine najavila limuzinu koja bi trebala biti nešto potpuno novo na tržištu električnih automobila, a time ujedno i najveći konkurent Teslinom Modelu S. Iako je čak predstavljen i koncept tog automobila, mnogi nisu vjerovali da će se to ikad ostvariti jer ipak – tko može srušiti dominaciju Tesline limuzine?

No upravo je stigao odgovor jer je ta mlada kompanija sada službeno predstavila dugoočekivani model Air. Riječ je o vrlo luksuznoj limuzini s potpuno električnim pogonom, a upravo inovativne tehnologije tog automobila bi mogle pridonijeti evoluciji svih električnih vozila na tržištu.

Naime, Lucid Air je predstavljen s pogonom koji je 17 posto efikasniji od bilo kojeg drugog poznatog električnog pogona. Sami elektromotori koji se nalaze na osovinama ovog automobila su znatno manji od naprimjer Teslinih, a tu je i baterija kapaciteta 113 kWh koja omogućuje doseg od čak 804 kilometra.


Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra

Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra

Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra


Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra

Lucid je pripremio četiri različite izvedbe Aira, a svaka od njih je posebna na svoj način. Vrh ponude je tzv. Dream Edition, a riječ je izvedbi koja ima tri elektromotora sveukupne snage 1080 KS te spomenutu bateriju od 113 kWh. Takvom nevjerojatnom snagom, ova limuzina dolazi do 100 km/h za samo 2,7 sekunde, a maksimalna brzina mu iznosi nemalih 270 km/h.

Ako se kupci odluče za opciju s 19-inčnim aluminijskim naplatcima, ovaj automobil će imati doseg 804 kilometra, a ako se odluče za opciju s 21-inčnim naplatcima, Air će omogućiti doseg od 748 kilometara.

Za kupce kojima je 169 tisuća dolara ipak previše za izdvojiti, Lucid je pripremio i slabije verzije. Primjerice, Air Grand Touring pokreće samo dva elektromotora, ali je snaga još uvijek poprilično visokih 800 KS. Uz spomenutu bateriju od 113 kWh, ova verzija će imati i najbolji doseg – 832 kilometra. No ubrzanje automobila ipak pomalo pati pa je ono tek nešto više od tri sekunde do 100 km/h.

Lucid Air Touring je treća izvedba ovoga modela, a riječ je o još malo slabijoj verziji. Naime, Air Touring će također pokretati dva elektromotora, ali sveukupne snage 620 KS. S obzirom na to da uz ovu verziju ide i ponešto slabija baterija, doseg se procjenjuje na 653 kilometara.O četvrtoj i baznoj verziji Lucida Aira još uvijek nema nikakvih informacija, ali uzevši u obzir da će ta izvedba koštati ispod 80 tisuća dolara, vrlo je vjerojatno da će ona biti i najpoželjnija među kupcima. No bez obzira na to, svaka od ovih verzija ima i mogućnost ultra brzog punjenja pa se očekuje da se za samo 20 minuta može napuniti baterija koja omogućuje doseg oko 480 kilometara.

Iako je Lucid Air u svakoj od verzija iznimno atraktivnog vanjskog izgleda, najveću pozornost zapravo privlači njegova unutrašnjost. Prvenstveno je zanimljivo vjetrobransko staklo koje se proteže čak do sredine automobila, a unutarnji retrovizor i suncobrani izgledaju kao da lebde u zraku.

Osim toga, tu je i potpuno digitalizirana instrument ploča koja se proteže od vozačkih vrata pa skoro do suvozača. Ona također izgleda kao da lebdi na kontrolnoj ploči jer je vrlo domišljato ugrađena u istu. Vrijedi spomenuti i središnji zaslon jer isti ima nevjerojatnu 5K rezoluciju.

Sve u svemu, Lucid Air bi svakako mogao pomrsiti račune Teslinom Modelu S, ali i konkurenciji koja tek dolazi. Američka kompanija je najavila da će nova limuzina biti dostupna za narudžbe u SAD-u već na proljeće iduće godine, a tada će se vjerojatno saznati i kad će biti dostupna za ostala tržišta.


Pogledaj galeriju


Luksuzni Lucid Air ima doseg od čak 832 kilometra

Povratak na vrhpointer
Zatvori X