Pretraži
Kineski strujić postavio rekord na putu od Kine do Frankfurta – prevalio 15,022 km!

Kineski strujić postavio rekord na putu od Kine do Frankfurta – prevalio 15,022 km!

Objavljeno: 16/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Aiways

Kineski proizvođač automobila Aiways postavio je službeni svjetski rekord za duljinu puta prevaljenog u električnom automobilu prototipu. Svemu je prisustvovao i neizostavni Guinness koji je pratio podvig i službeno potvrdio ostvarenje Kineza. Aiways U5 električni SUV na putu od Kine do Njemačke prevalio je golemih 15,022 kilometara.

Istovremeno je i jedan poznati europski proizvođač, germanizirani Mini sa svojim Cooperom SE krenuo na put do Frankfurta, ali iz Munchena prešašvši pri tome 400 kilometara. Mini je za taj put morao stati na brzo punjenje uz autocestu jer mu je domet samo 270 kilometara. Naravno i kineski Aiways se morao puniti putem, mnogo puta.

Njemu za razliku od relativno izgrađene infrastrukture u Njemačkoj, gdje je Mini odradio svoj put, nije bilo dostupno punjenje u optimalnim uvjetima na za to predviđenim punionicama. Inženjerska ekipa koja ga je vozila iz Kine do Frankfurta morala ga je često puniti preko cijele noći jer su koristili niskonaponsku mrežu dostupnu na svojoj ruti. Kućne utičnice i tome slično pokazale su se dostatnim izvorima struje ali je trebalo puno više vremena da se automobil napuni.Uviđajući nedostatak infrastrukture punionica, ekipa iz Aiwaysa je podesila svoj U5 prototip kako bi se mogao puniti na različitim izvorima električne energije s promjenjivom voltažom. SUV-ovi su bili pod konstantnim nadzorom pri čemu su praćene temperature kompleta baterija od 65 kWh ali i ostatka pogonskog sustava poput elektromotora i ovjesa.

Aiways U 5 SUV-ovi su započeli svoje putovanje 17. srpnja u kineskom Xi’an, Shanxi a na odredište u Njemačkoj, u Frankfurt su stigli 7. rujna. Za maratonsko putovanje su im bila potrebna 53 dana a prošli su kroz čak 12 država, prateći povijesni Put svile preko Azije do Europe. Putem automobili nisu bili izloženi samo šarolikoj infrastrukturi za punjenje baterija nego i brojnim vremenskim uvijetima koji su povremeno bili teški i vrlo zahtjevni, kako za automobile tako i za vozače.

Kineski prototipovi su prošli kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Finsku, Norvešku, Švedsku, Dansku, Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Francusku i Švicarsku. Na epskom putovanju U5 SUV-ovi su se oslanjali na svoj doemt od 460 kilometara na jednom punjenju, a to je bilo moguće zahvaljujući 65 kWh baterijama i elektromotoru sa 190 KS i 315 Nm s prednjim pogonom. Automobil će započeti s prodajom u Europi u travnju 2020. godine.


Pogledaj galeriju


Aiways U5 svjetski rekord

Povratak na vrhpointer
Zatvori X