Pretraži
Kineski hakeri prevarili Teslin Autopilot da skrene automobil u krivu traku

Kineski hakeri prevarili Teslin Autopilot da skrene automobil u krivu traku

Objavljeno: 07/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Grupa „cybersecurity“ istraživača iz kineske tvrtke Keen Security Labs postavila je reflektirajuće naljepnice na cestu kako bi stvorili lažnu prometnu traku. Na danom testu, Model S je prepoznao naljepnicu kao dio horizontalne prometne signalizacije koja označava rubove prometnih traka pa je program autopilota skrenuo automobil u traku koja bi u stvarnoj situaciji bila suportni prometni smjer.

S obzirom da se radi o znanstvenom istraživanju grupe koja je rezultate istraživanja objavila na Internetu, nije došlo zapravo do nikakvog skandala na liniji Amerika – Kina. Štoviše, izvršni direktor Tesle, Elon Musk, je pohvalio trud kineskih istraživača putem svoga službenoga Twitter profila, nazvavši ga „solidnim kao i inače“.

Valja istaknuti da je sustav koji su Kinezi iz Keen Security Labsa testirali zapravo samo pomoć u vožnji koju Teslini automobili omogućuju svojim vozačima. To nije autopilot u pravom smislu riječ, unatoč svim Teslinim marketinškim trikovima i nazivima.
Teslin tzv. autopilot ima nekoliko funkcija, među kojima su centriranje automobila unutar prometne trake, autonomno parkiranje, automatsko mijenjanje prometnih traka uz potvrdu vozača te sposobnost da samostalno izveze automobil iz garaže ili parkirnog mjesta na zahtjev vlasnika.

 

Reflektirajuće naljepnice koje su postavili na cestu su relativno neupadljive za ljudsk oko, ali ih je sustav automobila prepoznao i pogrešno identificirao. Poanta ovog testa nije nikakv senzacionaliza ili populizam, nego samo hladan tuš za pretjerano „entuzijastične“ pobornike autonomne vožnje i tehnologije koja ju prati.

 

Voljeli bismo vidjeti dovoljno robustan sustav autopilota koji neće pasti na ovakvim testovima, dapače nikakvim testovima. Da bismo to postigli, treba još puno istraživanja, razvoja i što je najvažnije vremena da se to sve uhoda. U suvremenom društvu nameće nam se floskula da je vrijeme novac, što se prečesto krivo tumači u praksi pa dolazimo do ishitrenih rješenja i odluka koje nisu dovoljno zrele da bi se stavile u „pogon“ stvarnog života.


Pogledaj galeriju


Teslin autopilot pao na testu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X