Pretraži
Kineski električni SUV za 25.000 Eur-a dolazi pokoriti Europu

Kineski električni SUV za 25.000 Eur-a dolazi pokoriti Europu

Objavljeno: 12/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: Aiways

Ovo je električni SUV kojim će Kinezi probiti led na europskom tržištu. Kao i uvijek kod Kineza, cijena je prijelomni faktor s kojim računaju pomrsiti planove renomiranim europskim proizvođačima. Volkswagen, BMW, Mercedes, Renault, Jaguar i zlatni standard električnih automobila, Tesla bit će na meti ovog Kineza. Zove se Aiways U5 i dolazi nam iz Šangaja.

Mi u Europi volimo razno razne dozvole, certifikate i homologacije ovoga i onoga. Kinezi do dobro znaju, zato je Aiways U5 riješio svu papirologiju i pokorio europsku birokraciju. Sada mu još samo ostaje da osvoji i tržište. Igrajući na kartu nevjerojatne cijene za potpuno električni SUV, većina kupaca koji će ga razmatrati prije svega će razmišljati glavom i neće se zamarati „zlatnom prašinom“ i prestižom kojeg donose renomirana europska imena i jedan kalifornijski kauboj.Električni SUV U5 prvo će izaći na domaće kinesko tržište i to već ovoga mjeseca. To će biti i određeni test za njegov globalni probitak. Zapadna tržišta, uključujući i naše europsko, koje je možda i najotvorenije za istraživanje egzotičnih rješenja sasvim je druga priča od kineskog tržišta. Europa, osobit države članice Europske Unije, postavljaju vrlo visoke standarde kada su automobili u pitanju. Aiways planira započeti s prodajom U5 u Europi sredinom 2020. godine.


prvi električni SUV iz Kine

prvi električni SUV iz Kine

prvi električni SUV iz Kine


Sigurnost, pouzdanost, ekološka prihvatljivost (i donekle opća briga proizvođača za okoliš) stavke su koje svaki proizvođač automobila mora zadovoljiti po određenim kriterijima kako bi uopće mogao izaći na EU tržište. Ovdje nije riječ samo o Aiwaysu kao jednom kineskom proizvođaču električnih automobila koji želi uzeti dio europskog kolača. Iz njega u redu čekaju i brojni drugi proizvođači kojima će uspjeh Aiwaysa biti pokazatelj što i kako činiti.

Glavni i najveći izazov za osnivača Aiwaysa, Fu Qianga, jest uvjeriti europske kupce da je njegov U5 automobil upravo pravi izbor za njih. Koliko god bili otvoreni za eksperimentiranje, kupovina novoga automobila za veliku većinu kupaca u Europi predstavlja ozbiljnu investiciju kojoj se ne pristupa olako. Neki neuspjesi drugih kineskih proizvođača automobila ostavili su gorak okus kod Europljana.

Qiang se nada da će veliki uspjeh kineske potrošačke elektronike unazad nekoliko godina uvelike pomoći prepoznavanju kvalitete kineskih proizvoda. Pojma koji se u žargonu rijetko kada stavlja u istu rečenicu sa proizvodom koji nosi ime kineskog proizvođača. Najveći faktor u izgradnji povjerenja europskih kupaca u kineske proizvode su proizvođači pametnih telefona.

Imena poput Huaweija, Xiaomija, Oppoa i OnePlusa preokrenula su globalno tržište mobitela naglavačke zadnjih godina. Hoće li Aiways postati među električnim automobilima ono što je Huaweiju uspjelo među mobitelima, predstoji nam vidjeti. I da, cijena osnovnog U5 modela bi trebela biti oko 25,000 Eura! To je otprilike četiri puta manje od Tesle Model X. Ne želimo vjerovati da je i četiri puta lošiji.


Pogledaj galeriju


prvi električni SUV iz Kine

Povratak na vrhpointer
Zatvori X