Pretraži
Kia je predstavila svoj najveći automobil do sada – golemi Telluride SUV

Kia je predstavila svoj najveći automobil do sada – golemi Telluride SUV

Objavljeno: 17/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Kia

Uzmemo li u obzir nezasitnost kupaca kada su SUV-ovi u pitanju, osobito na području Sjeverne Amerike, nije nimalo čudno da južnokorejski proizvođač igra na njihovu slabu točku mameći ih na tipičan kockasti „look“ kojeg čak i mi u Europi već podsvjesno povezujemo sa predimenzioniranim osobnim prometalima u SAD-u.

Kia Telluride prema kategorizaciji samog proizvođača definirana je tek kao SUV srednje veličine. Iznenađeni? Očito niste vidjeli što sve Amerikanci mogu nazvati osobnim automobilom. Sukladno tome, mudri Korejci ostavljaju si prostora kada i ako vide da Telluride postane tražena roba.

Znate već onu poznatu američku uzrečicu „veliko je lijepo“. Ne bismo ostali iznenađeni da kroz godinu dana vidimo i Telluride XL ili nešto u tome smjeru tržišnog kretanja. Ovaj za sada najveći model Kiae, Telluride, pozicionirat će se iznad tzv. početničkog i (za Amerikance) kompaktnog Sorenta.


Prva američka Kia Telluride

Prva američka Kia Telluride

Prva američka Kia Telluride


Telluride je ujedno i prvi model Kiae napravljen isključivo za sjevernoameričko tržište. Osim vanjskim robustnim dizajnom karoserije, Telluride se ističe karakteristikama kao što je elektronički uključiv pogon na sve kotače te rigidna i čvrsta šasija. Kia Telluride bit će pravi Amerikanac tim više što će se i proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama u tvornici u Georgiji.

U današnje vrijeme oblastih i spljoštenih crossovera između SUV-ova, kupea i limuzina, kockasti Telluride dolazi kao pravo osvježenje, ne samo iz perspektive Amerikanaca, već i nas u Europi. Telluride je dokaz da SUV ne mora biti retro model poput legendarne Mercedesove G-klase da bi bio pravilnih i oštrih linija.

Dizajneri Kiae u SAD-u koji su zaslužni za izgled Telluridea, za uzor su imali klasične terence poput američkog Forda Bronca, originalnog Chevroleta Blazera te Land Rovera iz nekih prošlih, kockastijih vremena. Izuzev smjelog i ekstravagantnog Lamborghinija Urusa, zanimljivo je primjetiti kako među najodvažnije među posljednjim dizajnima u svijetu SUV-ova i terenaca spadaju oni iz istočne Azije, barem imenom, jer Telluride je pravi američki Korejac.

Drugi azijski model smjelog i osvježavajućeg dizajna, iako je jasno tko su mu uzori, po nama je maleni Suzuki Jimny. Voljeli bismo i u Europi vidjeti nešto nestandardno, veće od Jimnya, a da k tome nije skupocjeno i ekstremno poput već spomenutog Urusa. Land Rover, BMW i Volkswagen su samo neka od imena koja bismo voljeli vidjeti na nekom tradicionalno atipičnom dizajnu SUV-a na starom kontinentu.


Pogledaj galeriju


Prva američka Kia Telluride

Povratak na vrhpointer
Zatvori X