Pretraži
Kia će uz pomoć Rimca lansirati električni automobil od kojeg će vam zastati dah. O.K neće, ali bit će doista senzacionalan

Kia će uz pomoć Rimca lansirati električni automobil od kojeg će vam zastati dah. O.K neće, ali bit će doista senzacionalan

Objavljeno: 18/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Kia

Kia Imagine – Prvi namjenski napravljen električni automobil pod imenom korejskog proizvođača Kia trebao bi biti vozilo izuzetnih performansi. Kia u samom start želi pokazati da ima ozbiljne planove kada su električni automobili u pitanju. Domet od 500 kilometara i superbrzo punjenje baterija od 350 kW samo su neke od stavki koje će ovaj automobil činiti ozbiljnim konkurentom etabliranim imenima u industriji.

Nadolazeći automobil će se temeljiti uvelike na konceptu Imagine kojeg je Kia predstavila na prošlogodišnjem salonu automobila u Ženevi. Šef za planiranje proizvoda, Pablo Martinez Masip, istaknuo je – „Kia Imagine će imati 800 V tehnologiju poput Porschea Taycana. Želimo proizvod koji će moći iskoristiti prednosti naše IONITY mreže punjača koji omogućuju punjenje od 350 kW.“

  

Zbrojimo li kockice na okup možemo doći i do određenih zaključaka. Vidimo da se ovdje spominju određena imena kao što su Rimac, Kia i Porsche. Znajući da Porsche Taycan već koristi vrlo naprednu tehnologiju od 800 V a ima poslovnu surednju s Rimcem koji će istu tehnologiju očito isporučiti i korejskoj Kii, očito i Porscheova napredna električna tehnlogija blago rečeno vuće korijene iz Rimca.


Kia Imagine vs Tesla

Kia Imagine vs Tesla

Kia Imagine vs Tesla


 

Kia Imagine

U praktičnom smislu, punjenje pri 350 kW za budući Kia Imagine znači otprilike manje od 20 minuta punjenja za već maksimalni domet od preko 500 kilometara. Te brojke predstavljaju fleksibilnost električnog automobila vrlo blizu one kojoj smo se naviknuli s benzincima i dizelašima.

Na duljim putovanjima, kada punimo rezervoar svog limenog ljubimca, potrošimo tek nekoliko minuta manje s time da u tom slučaju moramo stajati kraj vozila i više manje „ručno“ puniti spremnik goriva. Električni automobil spojim na punjač i odemo svojim poslom, primjerice popiti kavu ili se osvježiti na toalet dok se automobil puni. Situacija je možda specifično opisana ali dočarava vam praktičnu fleksibilnost kojoj postižu električni automobili bliske budućnosti.

Govoreći o bliskoj budućnosti, valja spomenuti kako Kia svoj proizvodni „top model“ zasnovan na Imagine konceptu namjerava lansirati 2021. godine. Vozilo će osim izvrsnog dometa i opcije superbrzog punjenja imati i izuzetne performanse, slično kao i ponajbolji Teslini automobili.

Jedan od vodećih ljudi iz Kiae u Europi, Emilio Herrera, kazao je – „Ono što želimo od Rimca jest element performansi kod naših automobila. Pogledajte performanse i ubrzanje Tesle, nevjerojatno je.“

„Nije da želimo ići do iste mjere,“ – priznao je, „ali želja nam je ponuditi performanse koje nude uzbuđenje i zabavu u vožnji. To je ono što nam Rimac može pružiti.“ Kia do 2025. godine planira lansirati 11 novih električnih automobila a proizvodna verzija Imagine koncepta je prvi korak u tome smjeru koji će odrediti smjer ostalih modela.


Pogledaj galeriju


Kia Imagine

Povratak na vrhpointer
Zatvori X