in

Karting: 3 formata sve popularnijeg sporta

Karting
Foto: Pixabay

Bilo da ste novi u motosportu ili ste donekle iskusni, uvijek možete naučiti nešto novo o sportu kojim se bavite. Karting je sve popularniji, kako među mladima, tako i onim starijima koji su željni adrenalina. Danas u gotovo svakom gradu (ili njegovoj blizini) postoji staza na kojoj možete isprobati svoje vozačke discipline, bilo da ste željni utrkivanja ili vožnje umjerenom brzinom. Za one koji ne znaju, u kartingu postoji više vrsta utrka u kojima se možete isprobati, a glavna karakteristika koja ih razdvaja je duljina i vrijeme utrkivanja. U nastavku doznajte koje su to vrste karting utrka…

Sprint

Najčešće korišten i najpopularniji je format utrka – sprint. Duljina jednoga kruga kreće se od 400 metara do preko tri kilometara, ovisno o lokaciji. Sudjelovanje u ovom formatu natjerat će Vas da se utrkujete za što bolja vremena po krugu i poziciju na stazi. Obično ćete imati kvalifikacijsku sesiju, gdje onaj koji odvozi najbrži krug dolazi do prvog mjesta na tzv. gridu (ljubiteljima Formule 1 dobro je poznat ovaj izraz). Onaj koji ostvari drugo vrijeme start će s druge pozicije i tako dalje. Zatim ćete se utrkivati u 15-minutnoj sprint utrci kako bi se odredio pobjednik.

Neke utrke imat će kvalifikacijsku vožnju praćenu jednom sprint utrkom, ali ponekad će se morati odraditi dvije, tri, pa čak i četiri sprint utrke prije nego što se izračuna prosjek rezultata kako bi se odredio pobjednik. Sve ovisi o tome kako organizator Vaših utrka organizira događaj. Većina međunarodnih natjecanja koristi ovaj format utrka. Jedan takav primjer je Svjetsko prvenstvo u kartingu.

Vrlo je popularan u gotovo čitavoj Hrvatskoj.

Endurance

U ovom formatu utrke traju znatno dulje. Primjerice, većini je poznat Le Mans gdje se vozači natječu čak 24 sata, što je identičan slučaj i u karting inačici. Ove utrke izdržljivosti (Endurance) obično traju 30 minuta ili jedan sat, a ponekad znaju i više, recimo ako se radi o timskoj utrci. Takav tip utrka zna trajati i šest sati. Možda Vam je palo na pamet da ovdje sirova brzina nije najvažniji faktor, budući da strategija utrke, dosljednost vozača i pouzdanost kartinga igraju veliku ulogu.

Pod uobičajenim nadimkom “enduro” u SAD-u, formati se donekle dijele na sprint enduro (30-minutne utrke) i laydown enduro (45-minutne utrke). Od gomile, utrke izdržljivosti obično se smatraju jednim od najboljih načina za ulazak u svijet kartinga. Uostalom, nećete postići maksimalnu brzinu s izdržljivim vozilom, ali ćete bolje naučiti osnovne vještine i trikove nego da odmah “uskočite” u sprint utrke.

Speedway

Poznatiji kao “oval”, ovaj format utrke održava se na ovalnim stazama koje su kraće od sprinterskih varijanti, u rasponu između 150 i 400 metara. Za ovaj stil utrka dizajniraju se specifična karting vozila. Ovakve utrke popularne su u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne i u Hrvatskoj. Karting vozila u Speedwayu posjeduju tzv. “offset” šasiju kako bi omogućila preciznije manevriranje u natjecanjima koja uključuju samo skretanja ulijevo.

Te utrke variraju između četiri i 20 krugova u formatu Speedwaya.

Cijena kartinga

Kao što smo gore spomenuli, karting staza danas ima u gotovo svakom gradu. Cijene se najčešće kreću između 70 kuna za vožnje u kartu s malom kubikažom, pa sve do 500 kuna pa i više za timske Endurance utrke. Postoji čak opcija da sami kupite karting vozilo, no budite spremni izdvojiti veću svotu iz novčanika. Naime, cijene karta koji su osrednje veličine koštat će Vas oko pet tisuća eura, a ako se odlučite za profesionalnu jurilicu, onda očekujte da cijena bude barem duplo veća. Dakle, najmanje deset tisuća eura. Uz to, očekujte i dodatne troškove koje ćete imati zbog mijenjanja dijelova opreme, a nemojte zaboraviti niti na gorivo. Uglavnom, sami odlučite kako Vam se najviše isplati.

Članak objavio Luka Petkovic

Škoda Kodiaq

Škoda Kodiaq: Tako jednostavan za život…

terenske utrke

Terenske utrke: 7 najzahtjevnijih utrka na svijetu