Pretraži
Jeremy Clarkson moli Britance: Kupujte automobile kako vam sunarodnjaci ne bi izgubili poslove

Jeremy Clarkson moli Britance: Kupujte automobile kako vam sunarodnjaci ne bi izgubili poslove

Objavljeno: 10/06/2020 / Autor: Tin / Foto: YouTube

Jeremy Clarkson moli Britance da kupuju automobile – Britanski voditelj Jeremy Clarkson poznat je po brojnim kontroverzama od samih emisija The Grand Tour i Top Gear, pa sve do javnih kritika koje dijeli putem Twittera. No čak i on ponekad zna pokazati humanu stranu i brigu za narod.

Clarkson je prije nekoliko dana tako napisao vapaj Britancima da kupuju nove automobile s obzirom na to da je prodaja drastično pala. Naime, prema istraživanju automobilske industrije koje je napravio za časopis The Sun, zaključio je da je u opasnosti gotovo 400 tisuća zaposlenika koji su vezani za trgovinu automobilima diljem Velike Britanije.

U tekstu piše da je u istom razdoblju prošle godine registrirano čak 89 posto više automobila, što bi značilo da prodaja najmanja od Drugog svjetskog rata. Stoga, samo u Velikoj Britaniji razmjeri krize mogu biti pogubni za gospodarstvo jer ova industrija vrijedna 80 milijardi funti godišnje gospodarstvu donosi gotovo 18,6 milijardi funti.

Jeremy Clarkson moli Britance da kupuju automobile

„Kad primjerice odlučite kupiti novi set kotača ili dok točite svoj automobil, osiguravate ga, servisirate i odlazite na tehnički pregled, kotači će se nastaviti okretati i najgori scenarij ostaje podalje. No ako svi sjedimo na rukama i čekamo Borisa Johnsona da odradi svoje, ništa nećemo riješiti – sve preostaje na nama“, napisao je Clarkson za The Sun.Zbog tolikog pada prodaje novih automobila, proizvođači su počeli raditi rezove. Aston Martin i Bentley najavili su otkazivanje ugovora 1500 zaposlenih, Vauxhall je također najavio velik broj otkaza iako zapošljava tisuće radnika, a tu je i McLaren kojeg je kriza najviše udarila te koji namjerava otpustiti minimalno 1200 radnika.

S obzirom na takve rezove kod samih proizvođača automobila, ovdje poprilično trpi i popratna industrija koja će također biti prisiljena davati otkaze. No Velika Britanija ima još jedan veliki problem, a to je aktualni izlazak iz Europske unije – Brexit.

Naime, Britanija izvozi gotovo 80 posto od svih proizvedenih automobila, a ovakvim potezom države stručnjaci očekuju da će se te brojke znatno smanjiti. Institut za društvena i ekonomska istraživanja kaže da polovica od 823 tisuće radnih mjesta povezanih s auto industrijom može biti ugrožena pa, kao što i Clarkson tvrdi, sve preostaje na narodu.Jeremy Clarkson moli Britance da kupuju automobile

Povratak na vrhpointer
Zatvori X