Pretraži
Japanski Aspark Owl namjerio se na električni rekord Nordschleifea

Japanski Aspark Owl namjerio se na električni rekord Nordschleifea

Objavljeno: 31/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: gigazine.net

Nema dugo što je počela nova godina, priča se nastavlja tamo gdje je stala krajem prošle godine. Sezona lova na Nordschleifeu možda je u stanju mirovanja jer na brdovitom krajoliko što ga čini gorje Eifel trenutno možete postavljati rekorde samo u kategoriji „motorne sanjke“ ili „snježna ralica“. Ako se već netko nije sjetio, možda bismo mi mogli konkurirati za rekord u ovoj posljednjoj kategoriji.

Japanci cijelu tu situaciju shvaćaju podosta ozbiljnije a po svemu sudeći raspolažu i sa primjerenim oružjem za napad na vrh rang liste, barem kada Zeleni pakao ne spava zimski san pod bijelim pokrivačem. Njihov automobil imena Aspark Owl predstavljen je na prošlogodišnjem salonu automobila u Parizu.

Vozilo još uvijek nije ušlo u proizvodnu fazu, međutim već su nam poznate osnovne karakteristike ovog ekstremnog električnog automobila. Pogone ga četiri elektromotora ukupne snage 1150 KS potpomognutih sa 883 Nm okretnog momenta. Zahvaljujući monokok konstrukciji od karbona teznačajnoj uporabi karbona u izradi Owlove vanjštine, totalna masa vozila je 1460 kg.Kombinacijom relativno male mase (za električni automobil) i velike snage, Asparkov hiperautomobil do stotke stiže navodno za 2 sekunde uz najveću brzinu od 280 km/h. U želji da postavi novi rekord za električna vozila, Aspark će morati s trona skinuti kineskog superjunaka Nio EP9. Razlika je međutim u tome što Nio nije cestovni automobil, dok je Aspark Owl konstruiran upravo sa tom idejom na pameti.

Odnedavno znamo i da Volkswagen planira napasti Ring sa svojim električnim prometalom koje se već uspješno dokazalo na Pikes Peaku u američkom Coloradu. Da, I.D. R samo čeka da ga puste s lanca po brdovitom Ringu. Sve u svemu, čini se da će ova godina biti uzbudljiva za svih koji se žele okušati u električnim rekordima na Nordschelifeu. A sad, gdje je ta ralica? Idemo mi još dok svi spavaju put šumovitog Eifela ostaviti svoj trag u snijegu.


Pogledaj galeriju


Aspark Owl Nordschleife izazov

Povratak na vrhpointer
Zatvori X