Pretraži
Prodaje se originalni Bondov Aston Martin DB5 sa svih 13 funkcionalnih modifikacija!

Prodaje se originalni Bondov Aston Martin DB5 sa svih 13 funkcionalnih modifikacija!

Objavljeno: 13/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress/Courtesy of RM Sotheby's

James Bond Aston Martin DB5 : Svi ga znate, čak i ukoliko niste obožavatelj 007 franšize…on je on Martin…Aston Martin DB5, procijenjen na $4,000,000 – $6,000,000

Nakon višegodišnjeg muzejskog izlaganja došlo je vrijeme da najpoznatiji automobil na svijetu ode “pod čekić”. Upravo ovaj primjerak je jedan od samo dva DB5 koji su u potpunosti opremljeni SVIM gadgetima Q odjela. Kako je sve krenulo?

Pred kraj 1963. su Aston Martinovu tvornicu u Newport-Pagnellu posjetili glavni producent Ken Adam i specijalist za efekte John Stears, da bi dogovorili suradnju oko treće adaptacije romana Iana Fleminga, opet s tajnim agentom s dozvolom za ubijanje u glavnoj ulozi. (Prokleti tajni) Agent se zvao James Bond, a film Goldfinger…

 

Q Tuning zna najbolje

Proizvedena su dva skoro identična DB5, isporučena Eon Productionsu – jedan je bio namijenjen scenama vožnje, s naglaskom na performansama, dok je drugi predviđen za scene interijera i krupne kadrove, naoružan Stearsovim gadgetima.

Snow Shadow Gray DB5 je opremljen prednjim i stražnjim dodacima na odbojnicima,  Browningovom strojnicom u oba spomenuta, rezačem guma u centralnoj matici kotača, stražnjim čeličnim zaslonom za zaustavljanje metaka, radarskim zaslonom na centralnoj konzoli, bacačima dimne zavjese i ulja, rotirajućim sustavom za tablice i onom što nas uvijek najviše veseli – suvozačkim sjedalom na izbacivanje!

Full 007 oprema, uz telefon za direktnu vezu s MI6 i skriveno oružje ispod sjedala. Danas to i ne zvuči nešto posebno, no ’60-ih je to bilo poprilično cool. Pošto je film iznenenadno povećao potražnju za DB5, Eonovci su za premijeru filma naručili još dva Astona – DB5/2008/R,primjerak koji se nudi na  RM Sotheby’s Monterey aukciji i  DB5/2017/R, njegovog blizanca.

Potpunu restauraciju je bez zadrški u proračunu izveo švicarski specijalist Roos Engineering (poznat po Roos V8 Vantage V600 Shooting Brakeu), tako da nijedan detalj nije prepušten slučaju – ne samo da je restauriran automobil, nego i svih 13 pratećih gadgeta. Jedini ne znamo da li kupac sam mora kupiti municiju za Browning ili je uključena u cijenu?

 

Pogledaj galeriju

Aston Martin DB5

Povratak na vrhpointer
Zatvori X