Pretraži
Jaguar Vector Racing V20E postavio novi svjetski rekord za čamce na električni pogon – 142,60 km/h

Jaguar Vector Racing V20E postavio novi svjetski rekord za čamce na električni pogon – 142,60 km/h

Objavljeno: 18/06/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: Jaguar Vector Racing

Jaguar Vector Racing V20E :U petak je bilo živahno na Coniston Water jezeru u Engleskoj. Tamo je električni čamac dizajniran i stvoren od strane Jaguar Vectora u suradnji s Williams Advanced Engineeringom oborio svjetski  (WSR)i nacionalni rekord za električno pogonjene čamce. Transfer tehnologije Panasonic Jaguar Racing Formule E u svijet trkaćih čamaca je logičan i tradicionalistički; tako se oduvijek radilo. Rekord je postavljen na kilometar dugom jezeru u povratnoj vožnji, kako pravila o brzinskim rekordima zahtijevaju. Rušenje starog rekorda iz 2008. (123,59 km/h)je ispalo lakše nego što se očekivalo.

Samo nebo je granica

Jaguar Vectorom V20E  je pilotirao njegov su-osnivač i tehnički direktor Peter Dredge, a cilj cijele suradnje je vraćanje britanske dominacije u polju brzinskih rekorda za čamce, gdje je legenda Donald Campbell postavio strašno visoke standarde. Da, nevjerojatni  46. godišnji Donald je izgubio život upravo na tom jezeru 4. siječnja 1967. u svom Bluebirdu K7 u beskompromisnoj potrazi za osmim brzinskim rekordom. Za tu priliku je Donald montirao lakši i snažniji Bristol siddeley Orpheus motor iz Folland Gnat mlažnjaka s potiskom od 20 kN.

Namjera mu je bila potući vlastiti rekord od 444 km/h, no u povratnoj vožnji na Coniston Wateru je pri cca 500 km/h navodno naletio na vlastitu brazdu vala iz prve vožnje i – poletio. Nestrpljivi Donald nije dotakao gorivo za povratnu vožnju i nije čekao da se voda jezera umiri od prve vožnje…toliko o fatalnim greškama.Njegove posljednje riječi možete poslušati na donjem videu. Nisu za slabokrvne…Donaldovi ostaci su pronađeni tek 2001. nakon ekstenzivne četveromjesečne potrage. Bluebird težak 1,5t je izvađen radi bojazni od podvodnih gusara također 34 godine nakon katastrofe, a uz njega je  pronađena kaciga, jakna i njegova maskota – plišani medvjedić, Mr. Whoppit. Koja legenda!

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X