Pretraži
Jaguar I-Pace – električni SUV je najbolji automobil na svijetu u 2019. godini

Jaguar I-Pace – električni SUV je najbolji automobil na svijetu u 2019. godini

Objavljeno: 19/04/2019 / Autor: Mihael / Foto: Jaguar

Automobil na baterije, Jaguar I-Pace, pomeo je konkurenciju i uzeo tri pehara na svjetskom izboru automobila 2019. godine. Finale izbora održalo se na salonu automobila u New Yorku. Jaguarov SUV odnio je glavnu nagradu u vidu najboljeg automobila godine a uz to uzeo je još i dvije pobjede u specifičnim kategorijama. Osvojio je prvu nagradu za dizajn automobila te prvo mjesto u konkurenciji „zelenih“.

Potpuno električni Jaguar I-Pace SUV, koji je ujedno i Jaguarovo prvo električno vozilo, jest prvi automobil koji je na ovom natjecanju odnio pobjedu u tri kategorije s tim da je jedna od njih ona najvažnija – svjetski automobil godine. Godine 2017., Jaguar je također imao odličan uspjeh sa svojim F-Pace SUV-om koji je tada pobijedio u dvije kategorije, također kao automobil godine uz prvu nagradu za dizajn.

„Ljepota je teška. Ali postići lijepo i drugačije, to je jako teško.“ – kazao je Ian Callum, Jaguarov glavni čovjek zadužen za dizajn. U izboru automobila sudjelovalo je čak 86 novinara iz svijeta automobilizma i autoindustrije, i to iz 24 različite države. Svi automobili su prošli intenzivno testiranje i brojne kilometre u rukama iskusnih ocjenjivača.


Jaguar I-Pace automobil godine

Jaguar I-Pace automobil godine

Jaguar I-Pace automobil godine


S obzirom na trendove u autoindustriji, ne treba nas iznenaditi da je ovogodišnji izbor automobila godine, prvi u čijem su finalu sudjelovala dva potpuno električna automobila. To su naravno Jaguar I-Pace i Audijev e-tron, također električni SUV. Da Jaguarova pobjeda bude još slađa pobrinuo se upravo Audi koji se pokazao kao ljutita konkurencija. U kategoriji automobila godine i u kategoriji „zelenog“ automobila, Audijev teutonski teškaš zauzeo je drugo mjesto, sa brojem glasova tik iza Jaguara.

„Kao brand, fokusiramo se na inovaciju. Električna vozila dizajnerima nude neviđenu slobodu u promišljanju i smišljanju novih proporcija, profila i sveukupnog paketa. Moj tim je to u potpunosti iskoristio.“ – dodao je Ian Callum. Ključna stavka koja električne automobile čini drugačijima i fleksibilnijima u njihovom dizajniranju naspram onih sa motorima sa unutarnjim izgaranjem jest raspored i smještanje pogonskog sklopa unutar samog vozila. U pravilu najčešći slučaj jest da se akumulatorske baterije i ostatak sklopa smještaju u dno automobila dajući mu niže težište a dizajnerima slobodne ruke.


Pogledaj galeriju


Jaguar I-Pace automobil godine

Povratak na vrhpointer
Zatvori X