Pretraži
Jaguar i Land Rover tvde da su zauvijek riješili problem mučnine u vožnji. Čak i za putnike na stražnjim sjedalima

Jaguar i Land Rover tvde da su zauvijek riješili problem mučnine u vožnji. Čak i za putnike na stražnjim sjedalima

Objavljeno: 04/11/2018 / Autor: Mihael /

Bolest putovanja pogađa oko 70% ljudi, a o njenim specifičnim uzrocima i sprečavanju nije se mnogo znalo u prošlosti. Ova bolest, poznata i kao morska bolest, službenim riječnikom naziva se kinetoza.

Simptomi kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica i hladan znoj javljaju se jer je naše tijelo zbunjeno time što mu više tjelesnih osjetila šalje suprotne informacije i signale. S jedne strane nam osjetila za ravnotežu govore da se krećemo, dok se vozimo autom ili autobusom a s druge strane osjetilo vida nam daje signal da mirujemo. Zbog tih oprečnih signala, naš organizam postaje zbunjen te dolazi do simptoma bolesti.

Zahvaljujući provedenom istraživanju, Jaguar i Land Rover su stvorili matematički algoritam koji daje tzv. „welness ocjenu“ za svakog putnika unutar vozila. Time se može automatski personalizirati stil vožnje i podesiti određene uvjete u putničkoj kabini kako bi umanjili simptome bolesti za do 60%.


Jaguar Land Rover bolest putovanja

Jaguar Land Rover bolest putovanja

Jaguar Land Rover bolest putovanja


Tehnologija koju razvijaju Jaguar i Land Rover predviđena je za njihove automobile budućnosti. Kada se prisjetimo da je sam Jaguar najavio potpunu elektrifikaciju ponude svojih automobila kroz narednih 10 godina, onda nam je jasno da će njihova uloga na tržištu automobila u budućnosti biti znatno drugačija nego li je to sada slučaj.

Ova tehnologija bit će savršeno primjenjiva u samovoznim automobilima budućnosti koji će pretpostavljati veću zaokupljenost svojih putnika raznim aktivnostima, poput čitanja knjiga, gledanja filmova i tome slično. Radi se upravo o aktivnostima koje odvraćaju pažnju od same vožnje, dovodeći time ljudski organizam u nezgodan položaj.

Jaguar i Land Rover već su prikupili podatke vezane za bolest putovanja na temelju 24,000 prijeđenih kilometara u kombinaciji sa aktivnostima koje odvraćaju pažnju putnika od vožnje, poput čitanja mailova. Na osnovu toga, postavljeni su osnovni parametri o vožnji budućih samovoznih automobila. Ključ je u što manjem broju korekcija upravljača u vožnji, čime se automatski smanjuje i količina podražaja koju organizam dobiva.


Pogledaj galeriju


Jaguar Land Rover bolest putovanja

Povratak na vrhpointer
Zatvori X