Pretraži
Izletjeli ste s ceste zbog nepoznatog vozila ? Evo kako izvršiti naknadu štete i dokazati istinu

Izletjeli ste s ceste zbog nepoznatog vozila ? Evo kako izvršiti naknadu štete i dokazati istinu

Objavljeno: 11/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Nepoznato vozilo i odšteta : Vozite se mirno svojim poslom sami u osobnom automobilu, izlazite iz brzog nepreglednog lijevog zavoja držeći se svoje trake kada se odjednom pred vama u vašoj traci vozeći u suprotnom smjeru pojavljuje drugi automobil. U djeliću sekunde, nastojeći izbjeći frontalni sudar koji vam se instinktivno čini kao najgora moguća opcija, svojevoljno naglo ispravljate volan i izlijećete sa ceste.

Taj dio ceste je izvan naselja. Tlo uz cestu je oko metar niže od asfalta ali raste makija i nisko raslinje koje djelomično ublažava prvotni udar automobila pri izlijetanju. Situacija nije baš ružičasta jer u makiji se nalazi i nekoliko manjih grmolikih stabala, od čega na dva nalijećete frontalno svojim automobilom. Pred masom vozila u naletu, oba stabla pucaju te vas konačno zaustavljaju.

Srećom, kabina automobila nije pretrpila primjetna oštećenja pa onako ošamućeni od udara i pomalo dezorijatirani uspijevate otvoriti vozačka vrata i izvući se iz vozila. Udaljavate se nekoliko metara, dobro je, nema naznaka vatre. Šteta na automobilu djeluje ipak značajna jer je prednji kraj prilično smrskan i jedan prednji kotač je odvaljen, vjerojatno se u makiji sakrio neki poveći kamen.


nepoznato vozilo i odšteta

nepoznato vozilo i odšteta

nepoznato vozilo i odšteta


Naoko, sudionik prometne nesreće je samo jedan – Vi! Nepoznato vozilo koje ste nekoliko trenutaka prije izbjegavali da ne biste doživjeli frontalni sudar je nesmetano produžilo dalje, a vi bez svjedoka pozivate 112 pa za 10ak minuta stiže policija a još toliko kasnije i hitna. Svjedoka nema, bili ste sami u automobilu. Policija piše zapisnik i navodi „nepoznato vozilo“.

Možete li računati na naknadu štete od „nepoznatog vozila“? Možete, naravno, zakon je sveobuhvatan, samo je li pravedan? Na papiru jest, ali u praksi ćete teškom mukom dokazati postojanje tog drugog vozila koje ste navodno izbjegavali. K tome, zakon traži da u prometnoj nesreći bude ozlijeđenih kako bi se mogla dobiti materijalna odšteta.

Ukoliko ne postoje tragovi na cesti koji ukazuju na to drugo vozilo, policija nema dokaza o njegovom postojanju a niti vi sami. Dokazi i svjedoci su najvrijednija stvar, a na sudu nije bitno što se zapravo dogodilo, bitno je što vi možete dokazati da se dogodilo. Možda je vrijeme da svi počnemo montirati sigurnosne kamere pod vjetrobran po uzoru na Ruse. Onda ako vam se ludi susjed i baci pod automobil da dobije odštetu, imat ćete čvrsti dokaz da niste vi krivi.


Pogledaj galeriju

nepoznato vozilo i odšteta

Povratak na vrhpointer
Zatvori X