Pretraži
Izgleda da se Jawa vraća na velika vrata retro dizajnom i modernom tehnologijom

Izgleda da se Jawa vraća na velika vrata retro dizajnom i modernom tehnologijom

Objavljeno: 10/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: Jawa Motorcycles

Jawa je češki proizvođač motocikala i mopeda, osnovan davne 1929. godine u glavnom gradu Češke, slikovitom Pragu. Osnivač Jawe je otkupio odjel proizvodnje motocikala od tadašnjeg njemačkog proizvođača automobila, Wanderera, koji nažalost više ne postoji.

Postratno razdoblje, točnije 1950. godine bile su zlatno doba za češkog proizvođača motocikala. U tom periodu, Jawa je bila u vrhu motoindustrije a svoj popularni model 350 uspješno je izvozila u preko 120 država širom svijeta. Dvadesetak godina kasnije, uslijedio je još jedan uspješni model, izvedenica originalnog 350, zvao se 350 Californian. Bio je osobito popularan, pogađate u američkoj Kaliforniji ali isto tako i Australiji te Novom Zelandu.

Padom željezne zavjese 1990. godine, češka Jawa se suočila sa ozbiljnom konkurencijom sa Zapada. Sudbina je to većine istočnoblokovskih proizvođača motornih vozila, koji više nisu bili zaštićeni od tržišne konkurancije u komunističkoj gospodarskoj karanteni.Nedavno je indijski div, Mahindra, otkupila prava na ime Jawa što je uvelike pomoglo da Jawa preživi teška vremena a ubrzo je došlo i do predstavljanja novih modela motocikala. Indijci su sa sobom donijeli neophodna financijska sredstva a uz to u Jawu su stigle i nove ideje o vraćanju nekoć popularne marke motocikala nazad na tržište, ovaj put u konkurentnoj formi.

Indijski novac je za sobom povukao i ponajbolje dizajnere u motoindustriji, naravno riječ je o Talijanima. Obnovljena ponuda Jawinih motocikala zadržala je klasične retro detalje bez kojih bi ovi motocikli izgubili velik dio šarma. Ne po prvi puta viđena receptura koja se posljednjih godina primjenjuje kako u autoindustriji, tako i u motoindustrije jest spajanje suvremene pouzdane pogonske tehnologije sa lijepom klasičnom estetikom.

Strategija kombiniranja suvremene tehnologije koja vam daje svojevrsno jamstvo da ćete vaš motocikl uspješnno upaliti svako jutro, bilo ono vruće, kišno ili pak ispod ništice sa nostalgičnim retro dizajnom, isplatilo se za Jawu. Naime, liste čekanja za isporuku novih motocikala su poprilično dugačke pa tako prvi kupci mogu svoje motore očekivati krajem 2019. godine.


Pogledaj galeriju


Jawa Moto

Povratak na vrhpointer
Zatvori X