Pretraži
Izgleda da će električne punionice brojčano nadmašiti benzinske postaje u Velikoj Britaniji do 2020-e – VIDEO

Izgleda da će električne punionice brojčano nadmašiti benzinske postaje u Velikoj Britaniji do 2020-e – VIDEO

Objavljeno: 17/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Nissan

Osim cijene i vremena punjenja, jedna od glavnih prepreka na putu širenja električnih vozila je nedostatak infrastrukture. Uostalom, ako ne možete biti sigurni da ćete moći napuniti automobil, vrlo je mala vjerojatnost da ćete ga kupiti.

No, u Velikoj Britaniji situacija vezana uz punjenje uskoro bi se mogla promijeniti jer bi broj punionica električnih automobila uskoro mogao biti veći od broja konvencionalnih benzinskih postaja.

Premda je rast električnih punionica neminovan i nužan, njihova prevlast bi mogla biti povezana i s ubrzanim padom broja benzinskih crpki.


električne punionice


Nissan je naime izjavio da će se to dogoditi do ljeta 2020. godine. Premda je rast električnih punionica neminovan i nužan, njihova prevlast bi mogla biti povezana i s ubrzanim padom broja benzinskih crpki.

1970. godine, u Velikoj Britaniji je bilo 37 539 benzinskih postaja. Do 2015., njihov broj je pao na 8 472, što je pad od 75 posto.

2011. godine, s druge strane, bilo je svega nekoliko stotina električnih punionica, no do 2016. njihova je brojka skočila na 4 100. Do kolovoza 2020. godine trebalo bi ih diljem Velike Britanije biti oko 7 900, predviđa Nissan.

“Kako će rasti prodaja električnih vozila, infrastruktura za punjenje će morati ići ukorak s tom potražnjom”, izjavio je Edward Jones, Nissanov menadžer za električna vozila u Velikoj Britaniji.


promet


“U kombinaciji s konstantnim poboljšanjima u performansama baterija, vjerujemo da će to biti razlog zašto će prevladati masovna proizvodnja električnih vozila. Postepeno prihvaćanje će ubrzano rasti te će kupci prihvatiti električna vozila kao što bi to učinili s bilo kojim drugim pogonskim motorima”, naveo je Jones.


Nissan Leaf


Električne punionice će biti i više nego potrebne, ako se nastavi aktualni trend kupovine automobila. Naime, prema Go Ultra Lowu, zajednička kampanja britanske vlade i europskih proizvođača automobila urodila je plodom u tolikoj mjeri da je svakodnevno, tijekom prvog tromjesečja ove godine, u Velikoj Britaniji registrirano više od 115 novih električnih vozila.

Do 2027. godine, Go Ultra Low vjeruje da će svake godine biti registrirano oko 1,3 milijuna električnih vozila. Drugim riječima, broj prodanih EV-a bit će veći od prodanih automobila na konvencionalna goriva.


Pogledaj galeriju

 


Povratak na vrhpointer
Zatvori X