Pretraži
Istraživanje pokazalo: Na kojim se automobilima najčešće skidaju kilometri?

Istraživanje pokazalo: Na kojim se automobilima najčešće skidaju kilometri?

Objavljeno: 22/06/2020 / Autor: Tin / Foto: Smart

Na kojim se autima najčešće skidaju kilometri? – Dva puta godišnje pomiču se satovi diljem svijeta ili za jedan sat unazad ili za jedan sat unaprijed. No nažalost u automobilima se puno češće pomiču satovi za mjerenje kilometraže kad dođe vrijeme da se isti prodaje kao rabljeni.

Takva tužna istina je diljem godina promijenila povjerenje brojnih potencijalnih kupaca u preprodavače i općenito prodavače rabljenih. Zbog velikog uvoza, vrlo često je teško kontrolirati koji automobil ima spuštenu kilometražu pa je i znatno veći rizik prilikom kupovine rabljenih automobila.

Na kojim se autima najčešće skidaju kilometri?

Stoga je britanska kompanija Rapic Car Check napravila analizu tržišta rabljenih automobila kojom je provjerila na kojim automobilima se najčešće lažira kilometraža. U sve većem broju država se takvo djelo tretira kao kazneno djelo prevare, pa čak i u Hrvatskoj, ali još uvijek svjedočimo brojnim takvim slučajevima.

Rapic Car Check je procijenio da je na oko šest posto rabljenih automobila u nekom trenutku skidana kilometraža te da su tako prodani, a rezultati istraživanja pomalo su začuđujući. Automobil koji se našao na prvome mjestu u Velikoj Britaniji po skinutoj kilometraži je Opel/Vauxhall Combo s čak 13,5 posto primjeraka.Vrlo brzo ga slijedi Ford Transit s 12,99 posto, a na trećem mjestu našao se BMW X5 s 11,71 posto. Razlike između prave kilometraže i one koja je prikazana na kontrolnoj ploči uočene su još na Opelu Vectri (11,58 posto), Peugeotu 206 (11,38 posto), Fordu Transitu Connect (11,06 posto), Fiatu Puntu (10,44 posto), Mercedesu Sprinteru (10,37 posto), Renaultu Cliju (9,34 posto) te Renaultu Meganeu s 8,95 posto.

Naravno, ovo je samo lista deset najčešćih automobila na kojima se skida kilometraža u Velikoj Britaniji, ali vjerujemo da bi se ona znatno razlikovala od države do države. Vrlo je moguće da bi na našem tržištu ovakvi postoci mogli biti i značajno veći, ali samo ovakva istraživanja to mogu potvrditi.

No svakako treba podsjetiti da se spuštanje kilometraže više ne isplati. Osim što se na taj način vara kupce, početkom godine smo svjedočili da je i prva osoba u Hrvatskoj bila zbog toga osuđena. Prevarant koji je prodao automobil s lažnim kilometrima je osuđen na godinu dana zatvora.Na kojim se autima najčešće skidaju kilometri?

Povratak na vrhpointer
Zatvori X