Pretraži
Istraživanja pokazala: Troškovi posjedovanja automobila su znatno veći nego što mislimo

Istraživanja pokazala: Troškovi posjedovanja automobila su znatno veći nego što mislimo

Objavljeno: 02/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Porsche

Troškovi posjedovanja automobila su znatno veći nego što mislimo – Brojni mladi vozači jedva čekaju trenutak kupovine svojeg prvog automobila. Listajući brojne oglasnike, vidljivo je da se poneke automobile može poprilično jeftino kupiti, od čak tisuću kuna pa na dalje. No vrlo često se zaboravi da posjedovanje vozila i nije tako jeftino te da uvijek treba imati redovita primanja kako bi vožnja ostala bezbrižna.

Tu su troškovi redovitih servisa i izvanrednih popravaka, troškovi registracije, davanja i osiguranja, a tek na sve to dolazi potrošeno gorivo, gume, parkiranje i slično. Tako vrlo lako troškovi posjedovanja vozila mogu dosegnuti i do nekoliko tisuća kuna unutar samo jednog mjeseca.

Upravo je posjedovanje vozila jedna od najučestalijih tema brojnih razgovora i rasprava, a nedavno su se njome pozabavili i različiti instituti i sveučilišta za ekonomska istraživanja diljem Njemačke i Sjedinjenih američkih država.

Troškovi posjedovanja automobila su znatno veći nego što mislimo

Institut u Leibnizu proveo je veliko istraživanje u kojemu su intervjuirani članovi čak šest tisuća domaćinstava diljem Njemačke, a rezultati su iznenađujući. Naime, istraživači su svakog vozača u kućanstvu detaljno proveli kroz sve mjesečne i godišnje troškove vozila, uzevši u obzir čak i pad vrijednosti vozila, te im zadali da daju vlastitu procjenu koliko otprilike troše.

Vlasnici automobila su tako u prosjeku procijenili da troše oko 204 eura (oko 1566 kuna) mjesečno na svoje vozilo, ali istraživanje je pokazalo potpuno suprotno. Istraživači su dokazali da je prosjek mjesečnih troškova čak oko 425 eura (oko 3260 kuna), što je gotovo duplo od procjene vlasnika.Istraživanje je pokazalo da su skoro svi vlasnici vozila najviše podcijenili pad vrijednosti njihovog automobila, a tek nakon one druge troškove. No uporni istraživači na tome nisu stali. Istraživanje je potom iskorišteno u svrhu promjene zakone, kojime bi se propisalo da svi prodavači automobila prilikom prodaje moraju obrazložiti i troškove koji će nove vlasnike kasnije očekivati.

Upravo ovakva istraživanja pokazuju koliko je bitno unaprijed planirati kupovinu automobila te se informirati o svim troškovima koji će nove vlasnike u budućnosti očekivati. Dobra priprema svakako će pozitivno utjecati na iskustvo posjedovanja automobila.


Troškovi posjedovanja automobila su znatno veći nego što mislimo

Povratak na vrhpointer
Zatvori X