Pretraži
Ispada da buka iz auspuha polako ubija ljude. A meni s druge strane nema lijepšeg zvuka od Akrapoviča ili Remusa u visokoj “turi”

Ispada da buka iz auspuha polako ubija ljude. A meni s druge strane nema lijepšeg zvuka od Akrapoviča ili Remusa u visokoj “turi”

Objavljeno: 15/02/2018 / Autor: Zeljko / auspuh

Svi znamo za različite vrste rizika koje automobili donose sa sobom. Od toliko razvikanog zagađenja zraka do fatalnih prometnih nesreća

Ali prema najnovijim podacima, automobili nas polako ubijaju i svojom – bukom!

Naime, istraživanje objavljeno u službenom časopisu American College of Cardiology tvrdi da buka iz automobila, poput zvukova ispušnih cijevi, sirena i truba, može predstavljati velik zdravstveni rizik za ljude


2019 Corvette ZR1


Autori, koji su pregledali istraživanje o zagađenju bukom i srčanim bolestima, tvrde da glasni zvukovi ne samo da narušavaju san, koji može uzrokovati mnoštvo zdravstvenih tegoba, nego i pojačavaju reakciju na stres, te otpuštaju hormone koji tijekom vremena mogu oštetiti srce.

“Prije 10 godina, ljudi su govorili kako je ta buka naporna, ali sad mislim da imamo dovoljno dokaza da nas ona može i učiniti bolesnima, a jedna od vodećih su srčano-žilna oboljenja”, rekao je vodeći autor Thomas Münzel.

Iako poremećaji buke nisu izravni uzročnici srčanih bolesti, istraživanje pokazuje da bi zagađenje bukom moglo biti kategorizirano kao rizični čimbenik, poput visokog kolesterola i pretilosti


Pogledaj galeriju

Münzel je dodao kako šokantni i iznenađujući zvukovi mogu uzrokovati otpuštanje hormona stresa u tijelu, a sve preko 60 decibela može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti, dok automobili većinom mjere oko 70 decibela.

Ti isti hormoni mogu pak uzrokovati i zatezanje arterija, što ih može oštetiti i dovesti do bolesti srca, a može se povećati i krvni tlak ili pak rizik od zgrušanja krvi, što je problem koji uzrokuje srčani udar.Znanstvenici predlažu korištenje stroja za bijelu buku, kako bismo spriječili smetnje dok spavamo, no najveće bi rješenje bilo kad bi zakonodavci donijeli odluke o smanjenju buke automobila.

Premda bi većina nas, govoreći o automobilima i stresu, vjerojatno na umu imala gužve i druge sudionike, i dalje je zabrinjavajuće saznanje koliko je opasna i sama buka, na koju, ionako, vjerojatno i ne obraćate pozornost.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X