Pretraži
Imate tetovažu i želite na vozački ? Ova država zahtjeva poseban psihotest za sve tetovirane. Da provjere da nisu ludi.

Imate tetovažu i želite na vozački ? Ova država zahtjeva poseban psihotest za sve tetovirane. Da provjere da nisu ludi.

Objavljeno: 09/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com / wikipedia.org

Tetovaže su još do prije nekoliko godina bile relativno egzotična pojava na ljudima oko nas. Danas su sve češći prizori tetoviranih ljudi, osobito mlađe populacije koja time želi izraziti svoju posebnost i poslati svojevrsnu poruku onima oko sebe. Skoro je više i teško pronaći nekoga iz famozne generacije milenijalaca a da više nema barem neku sitnu tetovažu na sebi.

Gledano iz medicinske perspektive, tetovaže se mogu tumačiti i kao svojevrstan oblik samoozljeđivanja koje se pak u psihologiji ne smatra poželjnom pojavom kod pojedinaca. Sličnog razmišljanja se pokazuje i iranska vlast koja je odlučila postrožiti provjere prije nego li svojim građanima izda vozačku dozvolu.

Znamo da motorna vozila osim prijevoznog sredstva mogu poslužiti i kao vrlo efikasno oružje i pri tome ne mislimo na ekipu što napuni gepek eksplozivom pa se raznese. Ne brine Irance terorizam, iako iscrpnije provjere prije  izdavanja vozačke dozvole mogu možda ukazati i na takve sklonosti pojedinca.


Tetovaže i vozačka u Iranu

Tetovaže i vozačka u Iranu

Tetovaže i vozačka u Iranu


Nemojte nas krivo shvatiti, ne pokušavamo aludirati na to da ljudi s tetovažama imaju terorističke sklonosti, ali Iranci smatraju da postoji dodatni rizik takvoj osobi dati vozačku dozvolu i volan u ruke. Već dulji niz godina, tetovaže se uz u konzervativnom Iranu smatraju „prljavim“ utjecajem zapadnjačke kulture koja pokušava nametnuti svoje vrijednosti islamskom društvu.

Smatrajući tetovaže određenom vrstom ozljeđivanja, Iranci pokazuju veliku dozu skepticizma prema ljudima s tetoviranim tijelima. Najpoznatiji primjer osobe koja je u Iranu imala problema zbog svojih tetovaža jest iranski kapetan nogometne reprezentacije, Ashkan Dejagah koji je prije tri godine skoro dobio suspenziju od strane iranskog nogoetnog saveza. To se ipak nije dogodilo a Ashkan od tada uvijek igra u dresu dugih rukava kako bi prikrio svoje tetovirane ruke.


Pogledaj galeriju


Tetovaže i vozačka u Iranu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X