Pretraži
Hyundai (i Kia) već od 2019 misle serijski opremati svoja vozila sa solarnim punjačima na krovu

Hyundai (i Kia) već od 2019 misle serijski opremati svoja vozila sa solarnim punjačima na krovu

Objavljeno: 01/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Hyundai

Elektrifikacija automobila je neminovna, sviđalo se to nama ili ne. Praktički svi proizvođači automobila rade na razvoju raznih tehnologija koje će učiniti naše aute ekološki prihvatljivijima.

Obnovljivi izvori energije su vrlo atraktivno područje za istraživanje, no nije ih lako iskoristiti. Čini se da u tom području prednjače u Hyundaiju gdje planiraju već sljedeće godine, 2019., izbaciti na tržište svoje modele auta sa solarnim panelima na krovu.

Električna energija generirana na ovaj način, služit će kao dodatni izvor struje koji će poboljšavati ekonomičnost i domet automobila. Solarno punjenje bit će napravljeno da pomaže glavnom izvoru energije auta a koristit će se na hibridima i elekričnim autima.

Prva generacija ovih sustava bit će korištena kod hibridnih vozila dok će se druga generacija upotrebljavati kod auta sa motorima sa unutarnjim sagorijevanjem. Posljednja, treća generacija solarnih panela na krovovima bit će namijenjena potpuno električnim vozilima sa akumulatorskim baterijama.

Očekuje se da će ova tehnologija omogućavati punjenje baterija do razine od 30% do 60% napunjenosti tijekom prosječnog dana. Kao što je i uvijek slučaj, veliku ulogu u učinkovitosti ovog sustava imat će vremenski uvjeti.


Hyundai solarni krovovi

Hyundai solarni krovovi

Hyundai solarni krovovi


Za vrijeme ljetnih vrućina, kada nam sunce pruža najveću razinu energije, bit ćemo u dvojbi gdje parkirati svog limenog ljubimca sa solarnim panelom na krovu. Ukoliko želimo imati punije baterije, morat ćemo se pomiriti s time da će nam u autu biti pakleno vruće.

Kada su u pitanju automobili sa unutarnjim sagorijevanjem, u Hyundaiju se nadaju poboljšavanju njihove ekonomičnosti korištenjem solarnih panela koji će služiti kao dodatni izvor energije te time smanjiti potrošnju goriva.

Čelni ljudi u Hyundai grupaciji poručuju nam da u budućnosti možemo očekivati razna tehnološka rješenja u autima koja će biti alternativni ili dodatni izvori energije. Solarni krovovi su samo prva u nizu takvih tehnologija.

„Automobili više neće biti samo pasivni potrošači energije, već će ju i generirati što nas posebno veseli jer otvara brojne nove mogućnosti, kako za nas tako i za vozače naših automobila.“ – poručuju iz Hyundaija.


Pogledaj galeriju


Hyundai solarni krovovi

Povratak na vrhpointer
Zatvori X