Pretraži
Hyundai i Kia su razvili sustav automatskog parkiranja i bežičnog punjenja električnih automobila

Hyundai i Kia su razvili sustav automatskog parkiranja i bežičnog punjenja električnih automobila

Objavljeno: 18/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Hyundai

Sustav na kojem zajednički rade, Kia i Hyundai, prema njihovom konceptu bi trebao rasteretiti vozače od dosadnog traženja parkirnih mjesta te punjenja akumulatorskih baterija.

Naziv sustava je AVPS, skraćeno od Automated Valet Parking system a trebao bi koristiti dvije prepoznatljive tehnologije tipično vezane uz električne automobile – bežično punjenje te autonomnu vožnju bez potrebe za vozačem.

Novi sustav će automatski usmjeravati vozila prema obližnjim slobodnim bežičnim punionicama. Kada se baterije u vozilu napune, automobil će se sam, zahvaljujući AVPS sustavu, premjestiti i sparkirati na najbliže slobodno parkirno mjesto.

Time u Hyundaiju planiraju smanjiti potencijalne gužve koje bi se mogle stvarati kod punionica ukoliko sustav ne bi bio umrežen i automatiziran.

Kako bi sustav funkcionirao, potrebna je stalna umreženost te komunikacija između svih sudionika. Naravno radi se o komunikaciji između samih autombila i ostatka infrastrukture tako da vozač ne mora sam odlučivati gdje će automobil ići.

Ipak, automobil će kontinuirano informirati vozača o tome gdje ide i što će sljedeće raditi. U tom cijelom procesu, prikuplja i podatke raspoloživosti električnih punionica a kasnije i slobodnih parkirnih mjesta.


Hyundai Kia autonomsno parkiranje i punjenje

Hyundai Kia autonomsno parkiranje i punjenje

Hyundai Kia autonomsno parkiranje i punjenje


Inovativni korejski proizvođači automobila objašnjavaju postojanje ovakvog sustava rastućom potražnjom i kupovinom električnih automobila.

U skladu s time trendovima Hyundai i Kia nastoje pripremiti tehnologiju koja bi trebala eliminirati potrebu za nepotrebnim čekanjem na slobodnu punionicu ili pak monotonim traženjem parkirnog mjesta.

AVPS sustav je još uvijek u svojim začetcima a trebat će da bi bio potpuno funkcionalan tzv. četvrti stupanj autonomnosti automobila a ujedno i široku rasprostranjenost iste te tehnologije.

U Hyundaiju i Kiai očekuju da će sam sustav biti spreman i u operativnoj fazi do 2025. godine. Njihova ostala predviđanja uključuju samovozne automobile na određenim tržištima 2021. godine, a potpuno autonomna vozila otprilike 2030. godine.


Pogledaj galeriju


Hyundai Kia autonomsno parkiranje i punjenje

Povratak na vrhpointer
Zatvori X