Pretraži
Hyperloop, samovozni policijski automobili, registarske pločice s GPS-om. Daleka budućnost ? Ne ako živite u Dubaiju

Hyperloop, samovozni policijski automobili, registarske pločice s GPS-om. Daleka budućnost ? Ne ako živite u Dubaiju

Objavljeno: 13/04/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: PIxabay

Nedavno mi se požalio prijatelj da su mu u podzemnoj javnoj garaži ukrali tablice (registarske pločice). Živi na relaciji Zagreb – Hamburg, kada mu se ne žuri, putuje automobilom, a kada je u žurbi ili mu se ne vozi, jednostavno odleti (zrakoplovom). Za to vrijeme (kada leti), parkira automobil po javnim garažama u nadi da je tamo “na sigurnom” obzirom da su garaže pokrivene nadzornim kamerama.  U kratko, nadzorne kamere su snimile ulazak vozila sa pripadajućim tablicama (reg. pločice), ali prostor na kojemu je automobil bio parkiran, nije pokriven nadzornim kamarama, te se stoga ne može utvrditi tko je i kada otuđio (ukrao) predmetne tablice. Na prvu, bezvezna krađa, a u stvari sto problema za vlasnika. Prijava/izjava na MUP RH, dokaz odlaska i dolaska (karte kada je odletio i doletio), prateća dokumentacija, mail-ovi, potvrda za prijelazak preko granica, prijava/obavijest u matičnu bazu podataka (Hamburg), izdavanje novih tablica ….

U isto vrijeme, na drugoj strani svijeta, nalazi se Dubai.  Mjesto na kojem se razvija mnoštvo novih tehnologija a uskoro će početi testirati i nove pametne registarske pločice.

Pločice naime sadrže digitalni zaslon i ugrađeni GPS odašiljač, te će biti u stanju automatski kontaktirati hitnu službu nakon što dođe do sudara, te će informacije o prometnim uvjetima poslati i drugim vozilima i vozačima.


vožnja


Prometna policija Dubaija tvrdi da će nove registarske pločice imati mogućnost prikazivanja i slanja upozorenja ako automobil ili sama pločica bude ukradena. Uz to, olakšat će automatsko plaćanje prometnih kazni, te će se pobrinuti za troškove parkiranja i obnavljanje registracije.

Oni koji se brinu za zaštitu privatnosti izrazili su zabrinutost da ugradnja GPS-a znači da će vlasti moći redovito pratiti sva vozila

Testiranja u Dubaiju počinju u svibnju s ciljem određivanja i rješavanja bilo kakvih tehničkih poteškoća koje bi mogla uzrokovati vruća, pustinjska klima u gradu.


Dubai


Inače, Dubai se posljednjih godina pozicionirao kao jedan od vodećih gradova kad je riječ o prihvaćanju tehnologije u čitavom nizu različitih industrija.

Uz nadolazeće pametne registarske oznake, grad je ozbiljno zainteresiran za razvoj ultra brzog Hyperloop transportnog sustava, te bi to moglo biti jedno od prvih mjesta na svijetu gdje bi mogao biti postavljen potpuno operativni Hyperloop.


Pogledaj galeriju

Treba dodati da vlasti u Dubaiju surađuju s nekoliko tvrtki, između ostalog s Uberom i EHangom, kako bi na vrijeme u zrak podigli leteće taksije, prije World Expoa koji se ondje održava 2020. godine, a već koriste dronove u kampovima i na plažama kako bi ulovili ljude koji zagađuju i prljaju okoliš.

Vlada je, uz to, potpisala i ugovor s OTSAW Digitalom kako bi na ulice postavili samovozne policijske automobile, s maksimalnom brzinom od, doduše, svega 15 km/h, no s moćnim kamerama koje će im omogućiti da skeniraju ulice u potrazi za traženim osobama, ukradenim automobilima ili sumnjivim predmetima, uz mogućnost automatskog alarmiranja policije ako nešto uoče.


Dubai


Veliki brat nudi ugodnu, nadziranu, kontroliranu okolinu. ..


Povratak na vrhpointer
Zatvori X