Pretraži
Human Horizons HiPhi 1 – ovaj navodno jeftini automobil iz Kine jako nalikuje na nešto što smo već vidjeli. Zar ne ?

Human Horizons HiPhi 1 – ovaj navodno jeftini automobil iz Kine jako nalikuje na nešto što smo već vidjeli. Zar ne ?

Objavljeno: 06/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: Human Horizons

Iz Kine nam dolazi još jedan ultramoderni, dapače futuristički automobil. Dok većina „mainstream“ proizvođača automobila pokušava električne automobile budućnosti učiniti što sličnijima postojećim automobilima kakve smo naučili voziti u proteklih nekoliko desetaka godina, postoje proizvođači koji žele napraviti stvarnu promjenu u autoindustriji.

Naravno da se etablirana imena autoindustrije drže provjerene recepture uz malo novih električnih „začina“ a da mlade startup kompanije pokušavaju donijeti dašak svježine u ponudu. To im je u neku ruku i jedina šansa da se dokažu i ostanu zapaženi u očima kupaca koji ponekad u moru sličnih automobila samo traže nešto novo i osvježavajuće.

Tehnološki orijentirani entuzijasti jedva čekaju da ima u ruke dospije nešto pametno i novo. Među ostalim, jeste li se ikada zapitali zašto je Tesla tako popularna među onima koji se smatraju tehnološki naprednima i osviještenima a ne spadaju u kategoriju tradicionalnih oktanoljubaca.Predstavljamo vam Human Horizons HiPhi 1, konceptni automobil koji se velikim dijelom oslanja na umjetnu inteligenciju i moćnu senzoriku. Automobil sa sadrži nevjerojatnih 562 senzora kako bi osigurao visoku razinu autonomnosti uz pomoć komunikacije između vozila i svijeta (V2X). Internet stvari u kontekstu automobila upravo dobiva novo lice.

Human Horizons HiPhi 1 će osim toga pratiti situaciju u kabini vozila pomoću kamera za prepoznavanje lica a među brojnim senzorima se nalaze i oni za detekciju nepoželjnih mirisa. Pustite li „tihomira“ u ovom automobilu možda vam se ništa neće dogoditi ali bi ako nitko drugi automobil to mogao znati. Ovisno o tome kako ga je podesio vlasnik, moguće da će vas automobil upozoriti budete li puštali neugodne mirise.

HiPhi 1 je opremljen s čak devet električno pokretanih vrata, vratašaca i prtljažnih otvora među kojima se nalaze i legendarna „gullwing“ vrata, ona stražnja putnička. Ulazak u automobil će biti omogućen bez kvaki na automobilu, pomoću senzora za prepoznavanje lica i povezanosti automobila s vašim pametnim telefonom.

Zahvaljujući inovativnoj konstrukciji automobila, međuosovinski razmak je maksimalno povećan kako bi se osigurao velik prostor u kabini za putnike. Sa duljinom od 5.2 metra Human Horizons HiPhi 1 je po duljini jednak SUV-u produljene verzije ali nudi znatno više mjesta u kabini. Ima tri reda sjedala sa po dva sjedala koja su sva električno operirana i mogu se podesiti u brojne položaje.

Navodno postojat će dvije izvedbe automobila u pogonskom smislu, ona s pogonom na stražnjoj osovini i s pogonom na sve kotače. Verzija s pogonom na sve kotače bi trebala imati dva elektromotora po 272 KS što bi trebalo biti dovoljno za „umjereno“ ubrzanje od 3.9 sekundi do 100 km/h. Uz najveći paket baterija od 96 kWh automobil bi trebao imati domet od oko 640 kilometara prema NEDC protokolu.


Pogledaj galeriju


Human Horizons HiPhi 1

Povratak na vrhpointer
Zatvori X