Pretraži
Honda Civic izgubila utrku ubrzanja protiv jednog konja, doslovno

Honda Civic izgubila utrku ubrzanja protiv jednog konja, doslovno

Objavljeno: 21/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Honda / pexels.com

Konj pobijedio Hondu Civic – Honda Civic je u popularnoj kulturi uličnih utrka stekla neobično kultni status potentnog i brzog automobila. Ne možemo tvrditi sa potpunom sigurnošću, ali moguće je da za to možemo kriviti i određeni filmski serijal koji je ulične utrke prebacio iz kategorije opskurne aktivnosti u popularnu kulturu sa milijunima obožavatelja.

Nije da želimo reći da Honda Civic ne može biti brz automomobil, pogledajmo samo moćne Type R verzije koje dominiraju scenom usijanih gradskih kompakata. Svakodnevica ipak nije tako sjajna i blještava za kompaktne Civice, jer velika većina njih ispod poklopca motora nema ništa drugo nego li skromne, ekonomične i pomalo sramežljive četverocilindraše malog obujma i skromnih performansi.

Nedavno se internetom proširio video uradak nepoznatog autora na kojem vidimo Hondu Civic šeste generacije u utrci ubrzanja protiv vrlo neobičnog protivnika, jahača na konju. Naglasak na neobičnome nije na jahaču dakako, nego na konju koji na papiru nema što raditi u utvrci ubrzanja protiv automobila. 

Konj pobijedio Hondu Civic

Razmislimo li ipak malo bolje možda ova utrka i nije toliko besmislena. Prije nekoliko godina nastala slična neobinča utrka u kojoj se jedan od najboljih nogometaša svijeta, poznat po svojoj eksplozivnoj brzini i vrhunskoj formi, ogledao sa tada najbržim automobilom na svijetu, Bugattijem Veyronom. Iako je ta utrka ubrzanja postavljena na specifičan način gdje se gledalo i zaustavljanje te je smjer kretanja prvo išao naprijed pa zatim nazad, ishod je svejedno bio neočekivan.

Vrhunski sportaš je pobijedio vrhunski automobil u izravnoj utrci. Vratimo li se na našu naslovnu priču, tu teško da možemo govoriti u takvim superlativima, barem kada je automobil u pitanju jer za konja ne znamo kakvog je kredibiliteta. Ako jedan Veyron nije uspio pobijediti čovjeka, zar doista možemo očekivati da skromni Civic pobjedi četveronožnu životinju koju čovjek tisućljećima koristi upravo kako bi sebi „produžio“ noge i povećao autonomiju kretanja.

Uzmemo li da ova Honda civic ima najskormniju opciju motora iz svoje generacije, što bi značilo 1.3-litreni benzinac sa 91KS, laički bi mogli reći da automobil ima punih 90 KS više nego li životinja po kojoj je popularna mjerna jedinica dobila ime. Realno, konj u prosjegu generira oko 15 KS u punom galopu, što je svejedno šest puta manje od automobila. Ipak razila je očito u isporuci te snage i prijenosu na podlogu.

Dok konj ima četiri noge s kojima na travnatoj podlozi ima vrlo dobro uporište, Civic sa svojim prednjim pogonom nije optimalno podešen za nagla ubrzanja s mjesta. Na kratke staze, što je slučaj s danom utrkom, Civic nije imao nikakve šanse.


Pogledaj galeriju

 

 


Konj pobijedio Hondu Civic

Povratak na vrhpointer
Zatvori X