Pretraži
Čak 33 posto od ukupne potrošnje električne energije u Njemačkoj je došlo iz obnovljivih izvora energije. Električni automobili upravo postaju još zeleniji

Čak 33 posto od ukupne potrošnje električne energije u Njemačkoj je došlo iz obnovljivih izvora energije. Električni automobili upravo postaju još zeleniji

Objavljeno: 26/12/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Pixabay

Prema najnovijim izvještajima, u Njemačkoj je u 2017 -oj, 33 posto od ukupne potrošnje električne energije došlo iz obnovljivih izvora energije.

To je vrlo dojmljiv skok s prošlogodišnjih 29 posto, a projekcije dolaze iz njemačke udruge energetike i vodenih industrija, čiji je izvršni direktor, Stefan Kapferer, komentirao: “Razlika između ugljena i obnovljivih izvora u njemačkoj proizvodnji energije pala je sa 11 na manje od 4 posto u samo jednoj godini”.


Obnovljivi izvori energije


Udio obnovljivih izvora energije iz sve električne energije proizvedene u Njemačkoj ove godine bio je zapravo bliži 36 posto, budući da Njemačka izvozi energiju i u druge europske zemlje.

Nacionalni elektroenergetski sustav se “dekarbonizira u velikim koracima”, rekao je Kapferer. Prema izračunima njegove organizacije, ugljen je pao sa 40,3 posto ukupne električne proizvodnje prošle godine na 37 posto ove godine.

“Smanjenje proizvodnje električne energije na ugljen je u punom zamahu”, kazao je nedavno u Berlinu. Dodao je kako će se trend sigurno nastaviti i u nadolazećim godinama jer “više nitko neće ulagati u tvornice ugljena”, zbog promjena na tržištu.


Obnovljivi izvori energije


Kapferer je izjavio da je uvjeren da će njemačka industrija ispuniti svoje ciljeve smanjenja emisije ugljika kao dio pariškog sporazuma o klimatskim promjenama te da će obnovljivi izvori biti u potpunosti sposobni preuzeti bilo kakav gubitak proizvodnje električne energije, nastao zatvaranjem pogona za proizvodnju fosilnih goriva.

Međutim, on nije bio tako pozitivan kada je razgovor skrenuo prema sektoru prijevoza. Rekao je da automobilska industrija “nažalost ne daje odgovarajući doprinos” ciljevima smanjenja ugljika i da će biti odgovorna ako Njemačka ne postigne svoje ukupne nacionalne ciljeve za smanjenje stakleničkih plinova.


Pogledaj galeriju

 “Zatvaranje elektrana na ugljen ne bi Njemačku učinilo ovisnom o uvozu električne energije. To bi samo smanjilo njezin izvoz struje “, izjavio je ravnatelj Agore, Patrick Graichen.

Dobra je vijest da Njemačka napreduje prema integraciji obnovljivih izvora u svoju energetsku mrežu, ali kao i u većini drugih država, još uvijek je očekuje dosta posla.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X