Pretraži
Hertz rent-a-car objavio bankrot – Najavljuje se kriza na tržištu rabljenih automobila

Hertz rent-a-car objavio bankrot – Najavljuje se kriza na tržištu rabljenih automobila

Objavljeno: 28/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Hertz

Hertz rent-a-car objavio bankrot – Hertz, jedna od svjetski najvećih i najpoznatijih kuća za najam vozila je prijavila bankrot u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao glavni razlog bankrota su naveli pandemiju koronavirusa i posljedičnu krizu koja je dovela do dramatičnog usporavanja globalne ekonomije. U vrijeme izolacije i karantene, malo tko je razmišljao ili imao potrebu iznamljivati automobile.

Time više što je kretanje i napuštanje prebivališta bilo strogo regulirano a u nekim slučajevima i potpuno zabranjeno. Hertz je kao i brojne druge kompanije koje žive od prijevoza pretprpio goleme gubitke uslijed pandemije jer je u svega nekoliko dana potražnja za rent-a-car uslugama praktički nestala u svim državam gdje je proglašeno stanje epidemije uspostavljena izolacija.

„Hertz je poduzeo mjere kako bi odredio prioritete i pobrinuo se za zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika i klijenata. Ujedno su bili prisiljeni eliminirati sve rashode koji nisu neophodni kako bi zadržali likvidnost. Ipak, neizvjesnost ostaje prisutna i dalje jer se ne zna kada će se tržište rabljenih automobila i rent-a-cara ponovno u potpunosti otvoriti.“ – stoji u službenom priopćenju Hertza povodom objave bankrota.


Hertz objavio bankrot

Hertz objavio bankrot

Hertz objavio bankrot


 

Hertz rent-a-car objavio bankrot

Proglašenje bankrota za Hertz ne znači ujedno i prekid svih oblika poslovanja. Kompanija sa sjedištem u saveznoj državi Floridi i dalje je otvorena za poslovanje. Rezervacije rent-a-car vozila i dalje ostaju otvorene, isto kao i promotivne ponude, vaučeri te razni programi vjernosti. Drugim riječima, ukoliko trebate rent-a-acar usluge, to i dalje možete uredno napraviti preko Hertza.

Hertz je u svojem službenom priopćenju istaknuo kako trenutno raspolažu sa otprilike milijardu dolara u gotovini, što bi trebalo biti dovoljno za nastavak svih planiranih aktivnosti i djelatnosti. Ovdje govorimo o značajnoj sumi koje izdašna novčana rezerva, unatoč tome što se Hertz bori sa dugom od oko 17 milijardi dolara. Situacija u SAD-u nije ružičasta jer je koronavirus zakočio praktički sve aspekte putovanja čime je potreba za rent-a-car uslugama doslovno nestala.

Posljedica ovih aktivnosti je i politika masovnih otpuštanja, ovdje se konkretno radi oko 20,000 otkaza u Hertzu što je otprilike polovica njihove radne snage na svjetskoj razini. Daljni razvoj ove situacije ostaje nejasan široj javnosti, ali postoje opravdani strahovi da bi Hertz mogao likvidirati dio svoje flote koja prema nekim izvorima broji oko 700,000 vozila. Takav razvoj događaja mogao bi ozbiljno uzdrmati stanje na tržištu rabljenih automobila naglim skokom ponude i padom cijena.


Pogledaj galeriju


Hertz rent-a-car objavio bankrot

Povratak na vrhpointer
Zatvori X