Pretraži
Hennesseyev “FURY” V8 potpuno opravdava svoje ima tamo gdje se računa – na dinamometru!!

Hennesseyev “FURY” V8 potpuno opravdava svoje ima tamo gdje se računa – na dinamometru!!

Objavljeno: 08/10/2019 / Autor: Petar Bondek / @Hennessey Performance

Stiže vrijeme dosadnih generičkih zujalica bez karaktera, kojima ćemo prvo upravljati preko aplikacija, a onda će oni početi – upravljati nama. Ne, život bi trebao izgledati zanimljivije – npr. uz trnce koji Vam prođu kroz tijelo kad upalite HP Fury, a svi susjedi pobjegnu u atomsko sklonište…E to već zvuči kao Život!

 

@Hennessey Performance

Život je kratak. Prekratak da bi propustili prilike učiniti ga zanimljivijim i uzbudljivim. Mnogi ne vide smisla u motoru Hennesseya F5 Venoma, pod romantičnim imenom – FURY. Američki klasik, V8 LS sa 6,6 litara obujma (400 CID), dva Precision turbopunjača i 3D printanim kućištima kompresora.

 

OK, ako Vam motor imenom FURY u automobilu zvanom VENOM ne šalje dovoljno upozorenja, onda ste ionako osuđeni na propast…

Da, snaga od preko 1.800 konja stvarno zvuči prebrutalno – ipak je to blizu snage DVA bolida F1, no ono što je još više zastrašujuće (ukoliko je to moguće) je isporuka okretnog momenta! Oko 1.355 Nm je na raspolaganju između 2.000 i 8.000 o/min – možete li TO zamisliti?

 

@Hennessey Performance

 

Vjerojatno se svi slažemo da bi pristup ovom motoru trebali imati isključivo ovlašteni pojedinci u kontroliranim uvjetima?

Osobno tvrdim da bi za svaki automobil snažniji od 300 KS (i svaki motocikl preko 100 KS) potencijalni vozač trebao ići i neki tečaj stručnog osposobljavanja, a to pogotovo vrijedi za superautomobile snažnije od bolida Formule 1. Hennessey Venom F5 ima navedeni Fury, i težinu od tone i pol, pa možete zamisliti što se zbiva kad desna noga stvori sudbonosni kontakt s papučicom gasa. S tom desnom nogom dolazi i odgovornost, vjerojatno u opsegu one koju je osjećao Paul Warfield Tibbets, pilot Enole Gay…

 

 

 

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X