Pretraži
Hartge F1 je čudovišni spoj Mercedesa W124 i BMW-ovog motora iz prve generacije M5-ice

Hartge F1 je čudovišni spoj Mercedesa W124 i BMW-ovog motora iz prve generacije M5-ice

Objavljeno: 07/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: ©2020 Courtesy of RM Sotheby’s

Hartge F1 Mercedes-BMW – Hartge je oduvijek pomicao granice mogućega i zamislivoga kada je tuning u pitanju. Nije im poanta gotovo nikada bila napraviti nešto očigledno, što vrišti svojom pojavm na svakom koraku. Pažnja na detalje im je dakako bila jača strana, oduvijek. Sve ovo pišemo u prošlom vremenu jer Hartge kao tvrtka nažalost više ne postoji. Osnovan 1971. godine, Hartge je postojao sve do prošle 2019. godine kada je ugašen uslijed problema u poslovanju.

Riječ je o specijaliziranoj tuning tvrtki koja je 1985. godine dobila i status samostalnog proizvođača automobila u Njemačkoj što je značilo da su svi automobili pod Hartge logotipom izašli na cestu sa njihovim brojem šasije. Najzanimljivija stvar sa Hartgeom jest da su često težili eobičnim kombinacijama, najčešće bi nabrijani motor iz većem modela automobila stavili u onaj manji. I da, praktički ih svi poznaju kao ekskluzivnog specijalistu za BMW modele.

  

Međutim, svako pravilo ima svoju iznimku, pa tako i ovo da se Hartge bavio samo BMW-ima. Automobil pred vama je sve samo ne BMW. Svi i malo upućeniji u svijet automobila vrlo lako će prepoznati dobro poznate linije Mercedesove stare E klase, generacijske oznake W124.


Hartge F1 Mercedes-BMW

Hartge F1 Mercedes-BMW

Hartge F1 Mercedes-BMW


 

Hartge F1 Mercedes-BMW

Automobil koji je svoj život počeo kao Mercedes W124 300E iz 1988. godine, doživio je po nekima nezamislivu preradu, fanatici će ovo nazvati i svetogrđem jer ispod haube ovog Mercedesa se nalazi bavarski redni šestak iz prve generacije BMW-a M5 E28. Isti motor se inače ugrađivao i u superautomobil BMW M1 i sportski kupe M635CSi tako da je konkretni primjerak ovdje potekao iz potonje serije 6.

Obujam motora je povećan kako bi se izvukla što veća snaga tako da je u konačnici ovaj monstrum pod imenom Hartge F1 imao 330 KS i 350 Nm okretnog momenta. Iz današnje perspektive ne zvuči ekstremno, ali 1988. godine to je bio doslovno avion! Do 100 km/h za nešto više od šest sekundi uz izlaznu brzinu od 300 km/h! Ovjes je također prerađen i sportski kako bi pratio povećane performanse.

Hartge je napravio samo jedan jedini primjerak F1 koji vidite na slikama. Prešao je 131,307 kilometara. Sada čeka na aukciju u lipnju ove godine uz iscrpnu dokumnetaciju koja potvrđuje autentičnost. Što je najbolje, nema minimalnu traženu cijenu tako da je prodaja zagarantirana i za neku simboličnu ponudu. Sve ostaje u rukama zainteresiranih kupaca koji vjerujemo neće manjkati.


Pogledaj galeriju


Hartge F1 Mercedes-BMW

Povratak na vrhpointer
Zatvori X