Pretraži
H-D Muzej za H-C doživljaj; posjetili smo Harley-Davidson Museum u Milwaukeeju!

H-D Muzej za H-C doživljaj; posjetili smo Harley-Davidson Museum u Milwaukeeju!

Objavljeno: 10/02/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto : Harley Davidson Museum

Postoje stvari koje jednostavno morate obaviti kad se pojave pred Vama. Posjet emigriranom bratiću u Caledoniji (Wisconsin) nije mogao proći bez odlaska do 400 West Canal Street u Milwaukeeju.

Lakši za dvadeset bucksa po glavi (bez avionske karte od 690 dodatnih bucksa) ušli smo u trbuh zvijeri – Harley Davidson Museum. Welcome to the Jungle, we got Fun N’ Games...Sreća moja da nisam baš najveći fan Harleya (ali cijenim tradiciju), jer bi na suvenire/klopu/ potrošio zadnji dolar; Ameri su svjetski prvaci za isušivanje novčanika. Fatboy Burger, Carolina wings…specijali su na mjesečnoj bazi, (a i dogovor između restorana koji stavlja previše umaka i gift shopa s majicama) Same lijepe stvari a još nismo došli do teških metala!

Svakodnevne prezentacije carft piva, Sunday Bloody Mary bar, koncerti, eventi…you name it! U bogatoj povijesti Harley Davidson je proizveo mnogo toga što zapinje za oko, no od 450 –ak izložaka naš izbor je pao na slijedeće (Easy Rider Panhead Captain Americu već znate, ali original je prodan za 1,35 milijuna dolara i ne nalazi se u muzeju – replike ne objavljujemo!);

1. Serial #1Braća Davidson su 1903. nakon dvije godine truda u šupi ugradili motor u inovativni okvir. Kožni pogonski remen i pedale su bile daleko od bad boy imagea, ali i to je neki početak…Na potpuno restauriranom HD-u (navodno) svi dijelovi nisu originalni, ali ima ih podosta iz 1903.

2. KH SIDE-VALVE V-TWINOvaj specifični KH nije ništa posebno, tj. ne bi bio ništa posebno da ga jedan 21-godišnji pjevač nije zamijenio za stariji model uz mjesečnu ratu od 50 dolara. 1956. se ovaj KH pojavio na naslovnici časopisa Enthusiast skupa s vlasnikom, uz prateći tekst „Tko je Elvis Presley?“

  1. „Captain America“ WLA OHV V-TWINIako izgleda kao da je izletio iz borbe s nacistima 1942., zapravo se radi o Cross Bonesu iz 2008. Upicanio ga je Salvaggio Automotive Design za Kapetana Ameriku 2011. koji je s njim izveo podosta stuntova u X Games stilu dok je spašavao svijet.

  1. Custom FL74 „King Kong“ OHV V-TWINSFelix Predko, dogogodišnji vozač HD-a je očigledno mislio da jedan Harley nema dovoljno okretnog momenta pa je od 1949. – 1953. (+4.000 radnih sati)snubljivao dva tvornička okvira i dva Knucklehead motora. Ovaj gorila ima nešto što je Harley uveo tek 12 godina kasnije – električni starter!

  1. „Tsunami bike“Ovaj Night Train je možda Harley s najboljom pričom u muzeju – 11. ožujka 2011. je skupa s kontejnerom u kojem se nalazio odnesen japanskim tsunamijem punih 6.500 km preko Pacifika do Britanske Kolumbije. Originalni vlasnik Ikuo Yokuyama je izrazio želju da se ovaj čelični mornar izloži u Muzeju kao podsjetnik na katastrofu i 15.000 života koje je odnijela.

  1. FLSTF T2 Fat BoyPustite You Could be Mine i zamislite se kako Fat Boyem ganjate napornog klinca na Hondi XR po L.A. Riveru – da, ovo je Arnoldova Bad to the Bone pila iz Terminatora 2, s prijeđenih 630 km, koja je nedavno prodana za 480.000 dolara.

Izrešetani Arnoldov kožnjak je otišao za 24.000…Ovo je upravo skakački Fat Boy (jedan od nekoliko korištenih u filmu) s kojim je kaskader skočio u kanal na kablovima koji su naknadno izbrisani.


Pogledaj galeriju
Harley-Davidson muzej

 

 

 

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X