Pretraži
Gumpert Nathalie je električni automobil kakvog još niste upoznali. Pa ipak je to Gumpert

Gumpert Nathalie je električni automobil kakvog još niste upoznali. Pa ipak je to Gumpert

Objavljeno: 08/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Gumpert

Gumpert Nathalie električni automobil – Čujete li da se nešto zove Nathalie nećemo vas krivo gledati ako prvo pomislite na slasnu tortu francuske recepture, međutim ovo je pred vama je sve samo ne slatki desert koji će vam se topiti u ustima. Jedino što se ovdje može otopiti jeste vi sami za volanom ove posljednje kreacije genijalnog Gumperta.

Sjećate li se uopće Gumperta? Malo tko zapravo zna za to ime. Tvrtka Gumpert je počela svoju priču u rukama nekadašnjeg inženjera i šefa Audijeva Sport odjela. Ime mu je Roland Gumpert. Kažemo li vam Gumpert Apollo, vjerojatno će vam ta dva naziva kliknuti. To je ekstremni superautomobil koji je Gumpert proizvodio krajem prvog desetljeća 21. stoljeća. Nažalost, nedugo zatim je došla globalna recesija u Gumpert je 2013. godine bankrotirao.

  

Nakon vlasničkih promjena, kompanija je promijenila ime a nekadašnji vlasnik i osnivač Roland Gumpert je ubrzo napustio tvrtku. Sada taj isti čovjek, sa bogatim iskustvom, radi na inovativnom projektu koji ponosno nosi njegovo ime, Gumpert Nathalie. Ovaj put genijalni Gumpert ne radi sve sam na svoju ruku, iza njega stoji kineska kompanija Aiways, poznata po električnim automobilima.


Gumpert Nathalie inovativni električni automobil

Gumpert Nathalie inovativni električni automobil

Gumpert Nathalie inovativni električni automobil


 

Gumpert Nathalie električni automobil

Nathalie nije poput niti jednog drugog električnog automobila koji znate jer ne koristi punjive baterije kao izvor energije. Gumpert je umjesto toga posegnuo za upotrebom 15kW gorivih čelija metanola koje razvija danska tvrtka Serenergy. Možda zvuči kao još jedan u nizu pokušaja da se nađe valjana alternativa baterijama, ali zapravo je riječ o  tehnologiji koja ima ozbiljnog potencijala.

Gumpert Nathalie se može napuniti gorivom brže nego li i najpotentniji električni automobil strujom, poput primjerice Porschea Taycana. Punjenje 65-litrenog spremnika goriva traje svega tri minute nakon čega se u procesu gorivih čelija metanol pretvara u vodik te potom u iskoristivu električnu energiju. Sve to omogućuje ovom Gumpertu zavidne performanse.

Možemo početi od najjačeg aduta svih strujića, a to je ubrzanje do 100 km/h koje traje svega 2.5 sekundi. Najveća brzina mu je ugodnih 300 km/h čemu prije svega doprinosi snaga od 544 KS! Domet vozila s jednim punjenjem je dizela vrijednih 820 kilometara a prebacite li ga na ekološki mod rada, potegnut će i do nevjerojatnih 1,200 kilometara.

Gumpert planira proizvesti samo 500 primjeraka supersportskog Natahalija a kada kažemo supersportskog to i mislimo jer automobil dolazi sa sigurnosnim kavezom sa FIA certifikatom. Cijena First Edition verzije koju gledate na slikama je nemalih 407,00 Eura!


Pogledaj galeriju


Gumpert Nathalie električni automobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X