Pretraži
Gorivo proizvedeno iz zraka? Kanadski znanstvenici kažu da je moguće.

Gorivo proizvedeno iz zraka? Kanadski znanstvenici kažu da je moguće.

Objavljeno: 01/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Fosilna goriva nastaju iz prirodnih resursa, poput prirodnog procesa raspadanja zakopanih mrtvih organizama koji se nalaze u određenim uvjetima. Fosilna goriva u prirodi nastaju kroz milijune godina, a neka nalazišta su stara i poreko 650 milijuna godina.

Njihova osnovna karakteristika jest da sadrže visok udio ugljika i ugljikovodika.

Svima nam je poznato da su fosilna goriva još uvijek glavni izvor energije na Zemlji, koja se iz njih u pravilu oslobađa kroz proces izgaranja.

Izgaranje u strogo kontroliranim uvjetima, poput benzinskih i dizelskih motora rezultira iskorištavanjem pohranjene energije u tim gorivima u koristan rad, u ovom slučaju motora koji pak pokreće vozilo.

Tim znanstvenika sa sveučilišta u kanadskom gradu Torontu, razvio je tehnologiju putem koje mogu elektromehaničkim putem pretvoriti CO2 u korisne proizvode poput goriva ili plastike.

Najveća novost je da bi se ovom tehnologijom znatno unaprijedio proces izuzimanja ugljika izravno iz zraka te njegovog recikliranja.


Gorivo iz zraka

Gorivo iz zraka

Gorivo iz zraka


Do sada postojeće tehnologije kojima se ugljik izdvaja iz zraka, zahtijevaju korištenje značajnih količina energije, što umanjuje vrijednost i ekonomičnost cijelog koncepta.

Proces koji su razvili kanadski znanstvenici zaobilazi određene korake u izvlačenju ugljika na koje se troši velika količina energije. Samim time, proces postaje znatno ekonomičniji.

Ključan element u ovom inovativnom procesu uključuje proces elektrolize a znanstvenici sa sveučilišta u Torontu su koristili elektrode koje u sebi sadrže katalizator od srebra. Te elektrode pretvaraju CO2 izravno u tzv. sintetički plin iz kojeg se određenim dobro poznatim metodama mogu proizvoditi različiti proizvodi, poput avionskog goriva ili plastike.

Ovo je prvi takav proces koji u jedinstvenom koraku pretvara ugljik u sintetički plin

Dalek je još put do davanja odgovora na pitanje koje svi postavljamo – „Može li se ovim procesom riješiti prekomjerna količina CO2 u atmosferi?“ Također, bit će potrebno povećati ovaj cijeli proces kako bi se mogla bolje vidjeti njegova industrijska i komercijalna primjena.


Pogledaj galeriju


Gorivo iz zraka

Povratak na vrhpointer
Zatvori X