Pretraži
GMC HUMMER EV: Terminator naftnih derivata se uskoro vraća u EV izdanju s 1.000 KS ! hasta la vista Cybertruck?

GMC HUMMER EV: Terminator naftnih derivata se uskoro vraća u EV izdanju s 1.000 KS ! hasta la vista Cybertruck?

Objavljeno: 31/01/2020 / Autor: Petar Bondek / H1 sada izgleda poput dinosaura... Copyright: GMC

Električni Hummer – Humvee je bio tipičan primjerak američkog PR-a – prevelik, pretežak, presirov… ali sjajnih terenskih karakteristika – ukoliko je teren dovoljno širok, a pričuvni kanisteri puni do čepa!


Mil Spec H1

S 216 cm originalne širine ima vrlo usko područje djelovanja! Copyright: Mil-Spec


Ne znam da li ste imali priliku sjesti u H1, no ukoliko jeste znate da se radi o stroju koji je zapravo ašov s 4×4 pogonom – volan je manja kopija IMT-ovog, udobnija sjedala je radila španjolska inkvizicija, a ogromni 6,5 litreni V8 dizelaš je uz samo 170 KS trošio oko 25 l – u normalnim uvjetima.

Za vrijeme Pustinjske oluje je general Schwarzkopf (među svojim vojnicima poznat i kao Blackhead) uvijek morao paziti da Humveeje cisterne nikad ne izgube iz vida, jer je 3,1 tonsko čudo trošilo SVO gorivo/100 km.

 

Električni Hummer – STOP! HUMMERTIME!

To nije spriječilo GM da do 2004. proizvodi 30.000 Hummera godišnje (samo Schwarzenegger, njegov najveći promotor je imao sedam), no kad je sam Terminator odlučio prodati cijelu H1 flotu 2006. za 950.000$ i ostali najveći fanovi su mu okrenuli leđa.

  

Ogromno izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2009. je uzrokovalo prodaju od samo 5.487 H3…i gašenje tvrtke iste godine. Odjednom je posjedovanje Hummera o Vama govorilo znatno više toga no što ste si imali hrabrosti priznati. Svuda je bilježio poraze, poput boksača koji se prekasno odlučio za penziju – u Iraku su ga dotukle improvizirane eksplozivne naprave, a u Afganistanu – preuske ceste. Posljednji čelični triceratops rođen davne 1977. je umirovljen i naprasno povučen iz službe…


Mil Spec H1

Ukoliko već morati posjedovati ultimativni H1, obratite se Mil-Specu, oni ih još prodaju… Copyright: Mil-Spec


No, više nije tajna da se Hummer vraća u velikom stilu – kad bolje pogledate jasno je i zašto – Cybertruck je podigao nevjerojatno mnogo medijske zvjezdane prašine (jer je stvoren provokacije radi), Rivian R1T izgleda i zvuči kao nešto što bi i EV mrzitelj poput mene volio imati na ranču…a tu je i pokretač svake priče – NOVAC. EV pick-upovi su u modi, tako da je čekanje vrlo skupo…

 

GMC je najavio EV Hummera za slijedeću jesen, uz očekivano ogromne brojke – ipak se radi o Hummeru!

 

Nekad poznat kao High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle novi EV će nuditi 1.000 KS, mrvicu iznad 3,0 s do 100 km/h i pazi sad – teorijskih 15.591 Nm okretnog momenta! Ukoliko Vas to ispunjava nevjericom, pričekajte 20. svibanj i prvo predstavljanje javnosti. Možete se kladiti da će sam Terminator rezervirati cijeli prvi red !
Pogledaj galeriju

Električni Hummer , GMC HUMMER EV

Povratak na vrhpointer
Zatvori X