Pretraži
Genijalni Gordon Murray izlaže svoj 50-godišnji opus na vrlo specifičan način!

Genijalni Gordon Murray izlaže svoj 50-godišnji opus na vrlo specifičan način!

Objavljeno: 14/05/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress

Genij nikad ne prestaje s radom – Gordon Murray je očit primjer te teorije, jer je za 50-godišnjicu svog profesionalnog djelovanja pripremio nešto sasvim posebno! Da bi vam bilo jasnije kliknite na;

https://oneformulagordonmurray.com/en/

Da, jednostavno je uskočiti u kokpite koje je Murray dizajnirao za Sennu, Piqueta, Prosta ili Laudu. Među 40-ak dizajna ovog Južnoafrikanca možete naići na ” ventilatorski” Brabham BT46B, BT49C s kojim je Nelson Piquet osvojio nalsov 1981., ili vjerojatno najbolji bolid moderne F1 Mclaren Mp4/4 s kojim je Ayrton osvojio svoj prvi naslov sada već pradavne 1988. Legende tu ne prestaju – tu je još uvijek najbrži atmosferac svijeta – McLaren F1 koji je usput osvojio i 24h Le Mansa, te aktualni TVR Griffith, sirov i agresivan kakav je dosad svaki TVR i bio!

 

Karijera prožeta zlatom

Gordon nije htio da izložba ostane u sjećanju samo nekolicini stvarnih posjetitelja jer je bila isključivo privatnog karaktera, pa je došao do ideje da se osmisli besplatna virtualna verzija izložbe sa svim izlošcima bogate karijere ovog genijalca iz Durbana, koji se počeo utrkivati 1967. u IGM Fordu kojeg je dizajnirao sam.

Paralelno s ovom izložbom je predstavljena i predivna dvostruka knjiga istog autora “‘One Formula” gdje se može detaljno proučiti svaki detalj izloženih četverokotačnih perfekcija.

Gordon je u V. Britaniju stigao 1969. gdje se pridružio Brabham F1 Teamu kao tehnički direktor, a u 17 godina je u toj momčadi slavio dva naslova među konstruktorima (1981. i 1983.), da bi 1988. istu fukciju počeo vršiti u Mclarenu, uz tri uzastopna naslova -’88., ’89. i ’90. S trećim McLarenovim naslovom Murray napušta F1 da bi nakon 50 pobjeda oformio McLaren Cars Limited, novu tvrtku unutar grupe. 2005. je napustio McLaren i počeo osmišljavati projekte pod svojim imenom.

 

Prije nekoliko dana je profesor Murray dobio titulu Commander of the British Empire (CBE) od strane  princa Williama na  ceremoniji održanoj u buckinghamskoj palači. Potpuno zasluženo – zaslužio bi tu titulu i da je samo osmislio LCC Rocket!

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X