Pretraži
“Framing John DeLorean” je film kojeg svaki filmofil/oktanoglavac mora pogledati!

“Framing John DeLorean” je film kojeg svaki filmofil/oktanoglavac mora pogledati!

Objavljeno: 25/03/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress, © Sundance Selects

Svi znate samu kralježnicu priče; bivši podpredsjednik GM-a John DeLorean je 1973. napustio poziciju jer mu je dojadilo prodavati “znate već što pod bubrege”. No, ubrzo je shvatio da je samostalnost skup hobi, pogotovo kad želiš proizvesti sportski automobil sa svojim prezimenom!Da, to je uvod čudno koncipiranog filma Framing John DeLorean, koji je nedavno debitirao na Sundance Festivalu. Koncipiran kao fuzija dokumentarca i bio-pica ovo je drugi film o kompliciranom DeLoreanu u godinu dana, uz komediju “Driven” s Leejem Paceom, Judy Greer i SNL zvijezdom Jasonom Sudeikisom.

Glavni lik je (uz dokumentarni dio) odigrao još jedan SNL dijamant – Alec Baldwin, a njegovi ženu /supermodel Cristinu Ferrare glumi Morena Baccarin.

 

Podrezana galebova krilaFilm je najbolje najavio Johnov sin – FBI, kokain, automobili, supermodeli, dileri, Reagan, Maggie Thatcher, požari…što više možete tražiti od filma?Ambiciozni DeLorean je lik iza Pontiaca GTO, koji je htio samostalno stvoriti sportski automobil s gullwing vratima izrađen od nehrđajučeg čelika sa sportskim performansama i trajnom kvalitetom – jeftino.

Kad to čovjek ovako sroči jasno je da se radi o “Nemogućoj misiji”, no John se koristio svakim sredstvom da se održi na vodi – i na kraju je spektakularno potonuo – poput HMS Titanica, koji se baš poput DeLoreana DMC-12 proizvodio u Irskoj.Oznaka 12 je trebala sugerirati cijenu u tisućama dolara, ali nakon što je Giugiaro naplatio dizajna a Colin Chapman kompletno redizajnirao podvozje i ovjes da bi DMC prošao na crash testu cijena je poskočila na 25.000 dolara.

Lotusovi radni sati su odvuijek skupi, da ne pričamo o fantastično trajnoj karoseriji od nehrđajućeg čelika i 2,8 litrenom V6 iz Peugeot/Renault/Volvo grupacije, koji je trebao imati i biturbo verziju! Neuvjerljivih 190 KS i 12 s do 100 km/h nakon ugradnje katalizatora za američko tržište su ga pokopali – nije trajao ni dvije godine, a prodano je oko 9.000 DMC-a. Nisu ih spasila ni dva pozlaćena primjerka prodana za 85.000 dolara.Očajan, DeLorean je prihvatio FBI -jevu igru s preprodajom droge (uz ostale ilegalne aktivnosti), koja je završila višegodišnjim povlačenjem po sudovima. John je nakraju oslobođen, bez da je pozvao ijednog svjedoka u svoju obranu!

Propala tvrtka, propali brak i propali renome nisu imali spasa, a Povratak u budućnost je stigao 1985. – dvije godine nakon bankrota firme. John je umro 2005. i nikad nije uspio oprati ukaljano ime. Šteta, zar ne?


 

 


 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X