Pretraži
Formula 1 mnogima je postala malo dosadnjikava, traži se uzbuđenje i onaj nekadašnji osjećaj. Postoje prijedlozi za to i mogli bi se primjenjivati od 2021. godine.

Formula 1 mnogima je postala malo dosadnjikava, traži se uzbuđenje i onaj nekadašnji osjećaj. Postoje prijedlozi za to i mogli bi se primjenjivati od 2021. godine.

Objavljeno: 07/04/2018 / Autor: Krešimir Horvat / Foto: Screenshot

Nakon što je krajem ožujka utrkom za Veliku nagradu Australije otvorena nova sezona borbe za naslov najboljeg vozača i konstruktora u Formuli 1, pred drugu utrku u kalendaru čelnici natjecanja predočili su FIA-i i timovima svoju viziju natjecanja od 2021. godine nadalje.

“Formula 1 je sport bogate povijesti koju želimo očuvati i zaštiti. Želja nam je unaprijediti natjecanje oslobađanjem potencijala, staviti naše navijače u središte kompetitivnijeg i uzbudljivijeg sporta. Pogoni nas jedna želja: stvoriti vodeći svjetski sportski brand koji će se okretati oko navijača, biti komercijalno uspješan, profitabilan za naše timove i tehnološki inovativan”, riječi su prvog čovjeka Formule 1 Chasea Careyja izrečene u Bahreinu gdje će se ovog vikenda održati druga utrka sezone.

Pogonske jedinice, troškovi, prihodi, sportska te tehnička pravila i propisi, te upravljanje s jednostavnijom strukturom koja povezuje sve uključene.

Ključnih je pet točaka koje su u kraćim crtama iznesene na službenim web-stranicama natjecanja.

 

Pogonske jedinice (ili po našem, motori) prva su navedena stvar, a očekuje se da ih bliska budućnost ponudi kao jeftinije, jednostavnije, snažnije i (Bogu hvala) glasnije. Hibridi se podrazumijevaju, a moraju biti privlačne novim momčadima i s jednakim performansama za one koji ih ne proizvode već kupuju od proizvođača.

Pogledaj galeriju

Način na koji se novac troši mora biti bitniji od onog koliko ga se potroši, najavažnija je objava iz točke potrošnje pri čemu se naglašava da core cijele priče ostaje raznolikost samih bolida, a spominje se i cost cap koji bi trebao sačuvati status Formule 1 kao najprestižnijeg automobilističkog natjecanja visoke tehnologije.

Izbalansiraniji će morati od te 2021. godine biti kriteriji distribucije prihoda. I za bolide i proizvođače motora. Podsjeća se da je F1 jedinstvena franšiza u kojoj vrijednosti moraju biti prepoznate i u kojoj će i biti prepoznate.

Formula 1

U dijelu o sportskim i tehničkim pravilima predlaže se izrada bolida s boljim trkačkim sklonostima kako bi se povećale mogućnosti formiranja poretka na stazi pretjecanjem, u direktnim sučeljavanjima. Naglašena je važnost tehnoloških dostignuća ali i to da bi vještine samih vozača trebale biti prevladavajući faktor u izvedbi automobila. Ono što publici nije toliko bitno može se standardizirati, dodaje se, no bolidi se moraju razlikovati na područjima aerodinamike, ovjesa i pogonskih jedinica.

Povratak na vrhpointer
Zatvori X